Jeden z litoměřických domovů pro seniory je kvůli nákaze koronavirem v karanténě

26. březen 2020

Na 90 lidí je v karanténě v litoměřickém Domově pro seniory U Trati. U jednoho z klientů a jednoho zaměstnance se tam potvrdila nákaza novým typem koronaviru. Kde se oba pacienti nakazili, to zatím není jasné.

Máme zaznamenán první pozitivní případ v našich příspěvkových organizacích, jedná se o domov pro seniory v Litoměřicích,“ informoval po jednání krajského krizového štábu hejtman Oldřich Bubeníček z KSČM s tím, že zatím není jasné, kde se senior nakazil

Kraj totiž na začátku měsíce zakázal ve svých příspěvkových organizacích návštěvy.

Domov pro senory U Trati v Litoměřicích měl podle náměstka hejtmana Martina Kliky z ČSSD volnější režim.

„Toto zařízení mělo ten volnější pohyb, protože jde o lidi, kteří jsou většinou schopni chodit i ven – nemají žádný handicap ani nejsou upoutáni na lůžko. Bude se to testovat a analyzovat jak zaměstnanci, tak klienti, abychom věděli, ale může to být kdekoliv,“ vysvětlil Klika.

Vedle seniora se nákaza koronavirem potvrdila také u jednoho zaměstnance domova.

Víc než 70 seniorů a 14 zaměstnanců je tak v domově v karanténě a jsou naplánované jejich testy.

Kvůli potvrzenému případu nákazy zavedla mimořádná opatření i litoměřická nemocnice. Podle mluvčí Litoměřic Evy Břeňové tam byl senior hospitalizovaný na interním oddělení. Bez ohledu na tento případ zavedla už před časem litoměřická nemocnice například měření teploty všem příchozím.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související