Ústecká knihovna nabízí program i pro batolata. Na jaře navíc otevře také literární kavárnu

28. leden 2019

Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem vstoupila do letošního roku hned s několika novinkami. Vychovává si čtenáře už od plínek, poradí rodičům s nadanými nebo naopak handicapovanými dětmi. Po dvou letech se také otevře budova ve Velké Hradební ulici.

Do dětského oddělení chodí už i batolata, samozřejmě většinou za doprovodu maminek Ústecká knihovna se totiž zapojila do projektu „S knížkou do života“. Děti se díky němu učí žít s knížkami už odmalinka.

„Je moc fajn, když si knihovna vychovává své čtenáře už od narození. Rodiče se přes knihovnu učí, jak přistupovat k dětem, jak s nimi komunikovat, kdy jim číst, kdy si s nimi prohlížet, kdy je pouštět k televizi, a samozřejmě jaké množství. Maminky tu mají možnost vytvářet pro své děti první, látková, leporela,“ popsala ředitelka knihovny Jana Linhartová.

Dítě, knihy, knihovna

Novinkou je i „Poradenské a edukační centrum“, zkrátka „pecka“

Další novinkou je „Poradenské a edukační centrum“, kterému knihovníci říkají zkráceně „pecka“. Severočeská knihovna je první, která něco takového zkouší. Rodiče handicapovaných, nebo naopak nadaných, dětí si tam můžou přijít pro rady nebo si tam vyzkouší různé pomůcky.

V dubnu se pak nejen čtenáři po dvouleté rekonstrukci dočkají otevření budovy ve Velké Hradební. Historická budova navíc bude propojená i s vedlejší, modernější.

Podle Jany Linhartové tam budou mít knihovníci odpovídající zázemí – například pro katalogizaci, knihárnu nebo IT oddělení.

„V přízemí bude literární kavárna, na kterou bude navazovat galerie a historická čítárna. Na tu pak bude navazovat oddělení časopisů. Celé první patro bude mít k dispozici oddělení cizojazyčné literatury s multifunkčním sálem. Kavárna bude otevřena pro všechny, nejen pro registrované čtenáře. Chybět nebudou ani autorská čtení,“ doplnila Linhartová.

Bude tam i box na vracení knížek z jakékoli pobočky, aby se nemuseli čtenáři vymlouvat na to, že do knihovny nestihli zajít včas.

autor: hau
Spustit audio

Související