Ústecká cestovní kancelář CK Special podala návrh na insolvenci. Do problémů ji dostala pandemie koronaviru

9. červenec 2020 13:39

Ústecká cestovní kancelář CK Special zřejmě míří do insolvence. Podle návrhu, který zaslala na soud, dluží téměř 1,7 milionu korun.

Podle insolvenčního návrhu na sebe podala CK Special insolvenční návrh kvůli pandemii koronaviru.

Kancelář organizovala zájezdy zejména do Itálie – konkrétně do letoviska Riccione poblíž Rimini. Podle insolvenčního návrhu ale opatření proti šíření koronaviru paralyzovala cestovní ruch a podle kanceláře se dá podobná situace očekávat i nadále. Itálie je přitom jednou z nejpostiženějších evropských zemí.

Kvůli pandemii také cestovní kancelář žádala italského poskytovatele ubytování o vrácení zálohy ve výši 19 000 EUR. K tomu ale zatím nedošlo.

Vedle dluhu za nájem a za pojistné dluží cestovní kancelář na vybraných zálohách od klientů víc než 1,66 milionu korun.

Objednali jste si pouze pobyt? Pak máte problém

Úpadek cestovní kanceláře se dotkne téměř tisícovky klientů. Firma je podle smlouvy pojištěná u Generali České pojišťovny a podle mluvčího Jana Marka se může většina klientů obrátit přímo na ně.

Komplikace ale čekají na klienty cestovní kanceláře, kteří si objednali jen pobyt a dopravu do Itálie chtěli řešit vlastními silami. Na takovou možnost totiž zákon nepamatuje.

„Zájezdem je ze zákona vždy poskytnutí více cestovních služeb, tedy minimálně dvou. V případě, že se jedná například jen o dopravu, nebo jen o extra sjednané stravování, tak se podle zákona a podle jeho výkladu pojišťovnou nejedná o zájezd,“ zmínila právní zástupkyně cestovní kanceláře Daniela Vlčková.

Podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří je v Česku víc než 800 subjektů, které nabízejí zájezdy. Kvůli pandemii koronaviru by jich mohla ukončit činnost až třetina.

„Kanceláří s koncesí je přes 800. Pokud by se ta situace nezlepšila a stát nám nepomohl, protože jsme zatím jeden z oborů, kterým stát vůbec nepomohl, může se to týkat třetiny, možná i poloviny cestovních kanceláří,“ uvedl Papež.

Stát by mohl jako pomoc cestovním kancelářím vrátit například DPH za poslední dva roky. Nicméně jednání o pomoci pro kanceláře budou ještě pokračovat.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související