V Mostě odložilo svatbu kvůli koronaviru přes 30 párů. Ani teď se do nich lidé příliš nehrnou

26. červen 2020 11:15

Majitelé svatebních salónů počítají ztráty. Kvůli omezením proti šíření koronaviru muselo například v Mostě od března do června svatbu odřeknout celkem 15 párů. Vyplývá to ze statistik matriky mosteckého magistrátu.

Největší svatební salón v Mostě eviduje za stejné období více než 30 odložených svatebních obřadů. To znamená ztráty v řádu stovek tisíc korun. A někteří lidé svatby odkládají dál, i když se opatření mezi tím už uvolnila.

„Neproběhla, protože byla korona. A pak, když to rozvolňovali, mohlo být na svatbě 10 lidí. A my jsme spíš plánovali svatbu jako jeden velký mejdan,“ vysvětluje Lucie z Mostu, proč se svým přítelem zrušili svatbu, původně plánovanou na začátek června.

Přesunuli ji až na příští rok. Oba pracují jako fitness trenéři. Dobu nouzového stavu proto prožívali doma.

„Najednou jsme zůstali bez prostředků, a nebyli jsme jediní. Bylo to hrozný, protože jsme zvyklí na nějaký životní styl – denně trénovat a být mezi lidmi,” vzpomíná Lucie.

Karanténa touhu po sňatku ale neohrozila. „Náš vztah to semklo, bylo to super. Ani jednou jsme se nepohádali. Ale trpěli jsme, proto jsme si ve sklepě vybudovali provizorní zázemí na cvičení a tam jsme makali,“ shrnuje Lucie.

Lidé často svatbu i nadále odkládají

Jen v Mostě se podle magistrátu v období od poloviny března do poloviny června zrušilo 15 svateb. Majitelku největšího svatebního salonu v Mostě a půjčovny šatů Petru Vyoralovou přišly ztráty způsobené koronavirem na téměř 400 tisíc korun.

„Svatby se zrušily, zbývající plesy se zrušily – seděli jsme doma u firemního telefonu a jen jsme škrtali. I teď se ještě ruší svatby, přestože je možné je pořádat,“ konstatuje Vyoralová.

A jaké jsou podle ní důvody, proč lidé svatby odkládali a stále odkládají? „Hodně se bojí babičky chodit na svatbu, a oni je na svatbě chtějí. Odkládali i proto, že měli hosty ze zahraničí, kteří sem nemohli přijet. Teď se to mění – takže nevěsta, která to překládala na příští rok, teď vrací původní termín. Restaurace otevřené jen do 23. hodin, to se taky někomu nechce akceptovat,“ vysvětluje Vyoralová.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související