Památky v Ústeckém kraji očekávají kvůli koronaviru v létě o polovinu nižší návštěvnost než loni

11. červen 2020 11:51

Hrady a zámky ve správě Národního památkového ústavu v Ústeckém kraji očekávají v létě až o polovinu nižší návštěvnost než loni. Památky se otevřely na konci května, podle kastelánů se ale lidé zatím moc na prohlídky nehrnou.

Kvůli opatřením proti šíření koronaviru je navíc možné pouštět do interiérů jen omezené množství lidí. Třeba v Benešově nad Ploučnicí zatím otevřeli jen horní zámek, Jezeří se zase po více než 20 letech rozloučilo se strašidly.

„Epidemie koronaviru nás zastihla v době vrcholících příprav na zahájení sezóny.“ Konstatuje ředitel Územní památkové správy Národního památkového ústavu Dašan Michelfeit.

Na začátku pandemie byl v Ústeckém kraji otevřený Hazmburk, ostatní hrady a zámky zahájily letošní sezónu s dvouměsíčním zpožděním.

„Odhadoval bych, že jsme přišli o zhruba čtvrtinu roční návštěvnosti, tedy 40 až 50 tisíc návštěvníků. V penězích to představuje zhruba 4 miliony korun,“ shrnuje Michelfeit.

Průčelí zámku

Jediné, co na památkách neustalo, byl stavební ruch. „V Ústeckém kraji jsme zahájili dvě zásadní obnovy – především obnova vnějšího pláště zámku v Ploskovicích a také obnova hudebního sálu na zámku v Jezeří.“

Velké akce nad tisíc lidí letos na hradech ani zámcích nebudou. Stále navíc platí, že uvnitř objektů musí mít návštěvníci nasazené roušky a udržovat mezi sebou rozestupy. To umožňuje, na těch největších památkách, jako jsou třeba Libochovice, prohlídky pro maximálně 19 lidí.

Spustit audio

Související