Hadí lázně zůstanou památkově chráněné – jde o konečné rozhodnutí ministra kultury

27. únor 2020 15:00

Nejstarší lázeňská budova v Teplicích zůstane památkově chráněná. O svém konečném rozhodnutí informoval ministr kultury Lubomír Zaorálek z ČSSD. Jde o chátrající Hadí lázně, které patří společnosti teplického podnikatele Jaroslava Třešňáka.

Hadí lázně jsou chráněné od roku 1958. V roce 2006 je koupila Třešňákova firma Treinvest a prakticky od té doby se s památkáři nedohodla na rekonstrukci tak, aby tam mohla být dětská léčebna.

Podle šéfa ústecké pobočky Národního památkového ústavu Petra Hrubého vedly všechny návrhy prakticky ke zbourání a nové výstavbě, byť v podobném duchu.

Jaroslav Třešňák požádal o zrušení památkové ochrany a bývalý ministr kultury Antonín Staněk mu, pár hodin před svým odchodem z funkce, na konci července vyhověl.

Proti tomu se památkáři ohradili – argumentovali mimo jiné tím, že umístění v městské památkové zóně budovu nezachrání. Nový ministr Lubomír Zaorálek tedy památkovou ochranu obnovil. Proti jeho rozhodnutí se ale Jaroslav Třešňák odvolal.

Čtěte také

Ministr teď dal na doporučení rozkladové komise a s konečnou platností své rozhodnutí potvrdil.

Co bude s Hadími lázněmi dál se zatím neví. Jaroslav Třešňák na dotaz redaktorky Českého rozhlasu řekl, že se ozve později, protože má jednání – to zatím neudělal a na dotazy poslané SMS také ještě neodpověděl.

Developer lázně loni nabídl městu za 18 milionů korun – zastupitelé ale v prosinci schválili nejvyšší možnou cenu 6,8 milionu korunc podle znaleckého posudku. Třešňák na tuto informaci z města podle primátora Hynka Hanzy nereagoval.

Sám podnikatel čas od času mluví o tom, že má zájemce o koupi z ciziny.

I kdyby město nakonec Hadí lázně koupilo, muselo by je, minimálně za zhruba 20 milionů korun, opravit. Otázkou stále zůstává i jejich využití.

Stav budovy pro město v září 2019 vyhodnotila firma Expertcon – podle posudku je budova podmáčená – jednak proto, že nemá izolované základy a i proto, že do zdí kvůli chybějícím okapům proniká dešťová voda. Je tam i spodní voda – vyvěrá tam léčivý pramen, z kterého se podle Jana Zatloukala z ČVUT, který dělal posudek pro majitele a řídil záchranné práce, vsakují minerální soli do zdí.

Spustit audio

Související