Osud Hadích lázní je nejistý. Majitel je chce zbourat a postavit o kus dál. Památkáři to odmítají

10. duben 2019

Ani po dalším kole jednání není osud Hadích lázní v Teplicích jasný. Chráněná budova patří firmě Treinvest místního podnikatele Jaroslava Třešňáka. Národní památkový ústav zatím všechny návrhy na její přestavbu odmítl. Teď ale památkáři nabídli východisko z patové situace.

Teplický podnikatel chce budovu v podstatě zbourat místo ní vystavět novou, směrem víc do parku. Jaroslav Třešňák Českému rozhlasu potvrdil, že na této variantě trvá. Jinak by podle něj nebylo možné, aby tam časem fungovalo dětské sanatorium.

Svůj záměr lázně posunout zdůvodňuje Třešňák tím, že současná empírová budova stojí hned u silnice a navíc je trochu pod její úrovní.

Pro památkáře je ale jeho návrh nepřijatelný. Především proto, že památkově chráněný objekt není možné jen tak zbourat, i kdyby se o kousek dál postavila replika.

Na stůl se vrací jedna z dříve zamítnutých variant rekonstrukce

Ředitel ústecké pobočky Národního památkového ústavu Petr Hrubý proto Třešňákovi nabídl návrat k jednání o jedné z dříve zamítnutých variant. Podle ní by se ke stávající budově jedno patro přistavělo.

„Přístavba by poměrně zásadním způsobem setřela architektonický výraz současné empírové stavby. Jsme ale ochotni o tom vést další debatu, aby byly zachovány prostory, které jsou údajně potřeba k provozu lázní a zároveň to nemělo tak zásadní dopad na architektonický vzhled objektu,“ vysvětluje Hrubý. Jaroslav Třešňák si vzal čas na rozmyšlenou.

Hadí lázně v prosinci 2016

Třešňákova firma už kvůli tomu, že Hadí lázně chátrají, dostala od stavebního úřadu pokutu 30 tisíc korun. Do konce května musí objekt zajistit proti další devastaci. Podnikatel redaktorce Českého rozhlasu potvrdil, že zabezpečovací práce udělá. Co ale bude s budovou dál, zatím není jasné.

Jaroslav Třešňák už dřív mluvil o tom, že pokud by se s památkáři nedohodl, je možné, že je bývalé lázně prodá zájemci z Kuvajtu.

Spustit audio

Související