Zámek Jezeří na Mostecku patří mezi sedm nejohroženějších památek v Evropě

18. duben 2020

Zápis by mohl urychlit celkovou rekonstrukci zámku. Seznam sedmi nejohroženějších památek Evropy vytváří organizace pro kulturní dědictví Europa Nostra.

Zámek Jezeří leží na úpatí Krušných hor, přímo nad hnědouhelným velkolomem. Ve druhé polovině minulého století hrozila zámku demolice. V posledních třiceti letech se ale daří rozlehlou budovu postupně opravovat a zpřístupňovat návštěvníkům.

„Jezeří je výjimečným objektem. Bylo devastováno několik desetiletí. Konečně se dostalo uznání, na které čekalo desítky let,“ říká dlouholetá kastelánka zámku Jezeří Hana Krejčová.

Památka stojí přímo nad rozlehlým hnědouhelným velkolomem ČSA. I kvůli výhledu na tzv. měsíční krajinu a těžební velkostroje lidé na Jezeří přijíždí. Podle kastelánky Krejčová by se proto pozornost památkářů neměla upírat jen na samotnou stavbu:

„Jezeří by mělo získat širší ochranu. Není ohrožen jen samotný zámek, ale celý komplex, který tvoří barokní celek i s okolní krajinou,“ doplňuje kastelánka.

Že by se památce mohly přizpůsobit i plánované rekultivace krajiny po ukončení těžby uhlí v roce 2025, říká generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková:

„Mohla by tam vzniknout velká rekreační oblast, které by mohl v krajině dominovat zámek Jezeří,“ uvedla.

Kastelánka Hana Krejčová věří, že umístění mezi sedm nejohroženějších památek, přinese Jezeří i více peněz na rychlejší rekonstrukci: „Už několik let se o významu Jezeří mluví i na vynaložení větší finanční částky na obnovu.

Památkářům se podařilo dostat zámek Jezeří do Národního investičního plánu. V nejbližších letech by měl stát uvolnit na jeho opravy 400 milionů korun. Další peníze by ale kvůli umístění na seznamu nejohroženějších památek Evropy mohly dorazit z evropských zdrojů. To by mohlo opravy památky urychlit.

„Evropská investiční banka nabízí finanční pomoc při zpracování studie proveditelností,“ říká generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková.

Mezi sedm nejohroženějších památek Evropy kromě zámku Jezeří na Mostecku patří například Plečnikův stadion ve slovinské Lublani nebo hrad Sammezzano v Toskánsku v Itálii.

autoři: Jan Beneš , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související