Zámek Jezeří na Mostecku navštívilo loni téměř třicet tisíc návštěvníků, letos tam začne obnova hudebního sálu

6. duben 2019

Zámek Jezeří na Mostecku byl loni třetí nejnavštěvovanější památkou v Ústeckém kraji.

Nabízí tři prohlídkové trasy a návštěvníky lákají nejen interiéry zámeckých prostor, ale také výhled na rozsáhlý hnědouhelný lom ČSA, který leží přímo pod zámkem.

Letos by měli památkáři začít s obnovou hudebního sálu na Jezeří. Skladatel Ludwig van Beethoven tam na soukromém koncertu poprvé zahrál svou symfonii Eroica.

Prozatím se zámkem linou pouze tóny historického gramofonu na kliku v provizorní kavárně. „Ta je přístupná v rámci druhého okruhu spolu s výhledem z terasy,“ popisuje kastelánka Hana Krejčová.

Ludwig van Beethoven

S obnovou hudebního sálu začnou památkáři letos na podzim: „V 19. století František Maxmilián Lobkowicz tento prostor adaptoval na hudební sál a divadlo, protože byl mecenášem umění,“ vysvětluje kastelánka. „Sám hudbu provozoval a byl podporovatelem Ludwiga van Beethovena,“ doplňuje s tím že Eroica zazněla v premiéře na soukromé oslavě narozenin pruského prince Ludvíka Ferdinanda v roce 1804.

V tuto chvíli nejdůležitější je podle kastelánky Hany Krejčové stavební stabilizace sálu, který je v havarijním stavu, ve zdech jsou praskliny, oválná římsa, která tvořila galerii, je rozpadlá.

Návštěvníci mohou letos poprvé shlédnout ve velkém sále koberec, který se po desítkách let na zámek vrátil. „Máme z něj velkou radost, protože na Jezeří se vrátilo jen velmi málo původního mobiliáře. Tento koberec jsme dostali vloni od paní, jejíž předkové na Jezeří byli,“ popisuje návraz dvě stě let starého koberce Hana Krejčová.

Návštěvníci jezdí na Jezeří jednak kvůli zajímavému členitému interiéru a návštěvnickým okruhům, ale také proto, že se jim nabízí pohled na velkolom hnědého uhlí: „Strašně se nám tady líbí, jsme tady po třetí. Oslovuje nás zámek i výhled, i to jak je to zničené,“ řekla návštěvnice zámku Monika Ficíková z Chomutova.

Od loňska mohou zájemci absolvovat prohlídkovou trasu, která ukazuje těžbu uhlí a s ní spojené bourání obcí pod zámkem.

autoři: Jan Beneš , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související