Umění se dá v Ústí studovat už 25 let, připomínají výstavy

4. listopad 2018 15:01

Část sochy Klementa Gottwalda nebo umění inspirované mlhou. Tato a další díla si můžete prohlédnout na výstavách v Ústí nad Labem. Mají souhrnný název - Monumentální topografie.

Výstavy mají připomenout, že je to dvacet pět let, kdy je v Ústí nad Labem možné studovat umělecké obory. Fakulta umění a designu připravila hned šest výstav. Každá je jiná, ale všechny spojuje historie a současnost města. „Souhrnný název Monumentální topografie můžeme díky jedné slabice číst i jako Momentální topografie,“ řekl hlavní kurátor Michal Koleček. Jde o jakési mapování historie.

„Je to důležité i proto, že žijeme v Ústí nad Labem. Řada věcí, které se týkají historie, se ztratily nebo jim nerozumíme.  Tak i z toho důvodu jsme se začali ptát – co z toho, co žijeme dnes, má potenciál stát se monumentem,“ míní Koleček.

Z rádií v Domě umění se line vysílání Československého rozhlasu ze srpna 1968. Právě těmto událostem se věnuje tamní výstava.

V Galerii Emila Filly návštěvníci najdou podle kurátorky Evy Mrázikové různé variace na téma mlha. „Vybrali jsme sedmnáct děl,“ potvrdila Mráziková.

V ústeckém Domě umění se mladí umělci zaměřili na rok 1968 a výstava má podtitul Naděje. „Tak třeba tady se občas ozvou zvuky nastartovaného tanku, to má přiblížit, jak se tehdy cítili lidé,“ přiblížila ji jedna z kurátorek Anna Zemanová

V muzeu je pak výstava, která ukazuje pokusy studentů o záchranu kostela v příhraničních Petrovicích a další zase jejich představy o budoucnosti různých uměleckých a designových oborů. V Galerii Hraničář se pak zaměřují na dopady globalizace a rychlých změn v komunikaci.

Výstavy potrvají do 6. prosince.

Studenti FUD na výstavě v muzeu nastiňují své nápady pro budoucnost designu
Studenti FUD na výstavě v muzeu nastiňují své nápady pro budoucnost designu
Naděje jako další motiv roku 1968
Motiv mlhy na výstavě v ústecké galerii Emila Filly
Galerie Emila Filly si pro výstavu vybrala motiv mlhy, a to i v metaforickém smyslu
Galerie Emila Filly si pro výstavu vybrala motiv mlhy, a to i v metaforickém smyslu
autoři: Gabriela Hauptvogelová , směna ČRo Sever
Spustit audio

Související