V Teplicích druhým dnem pokračuje přehlídka umění mladých umělců SEJF

29. září 2018

Divadlo, výstavy, performance, muzika, filmy - to všechno čeká na návštěvníky studentského festivalu SEJF v Teplicích, který dnes pokračuje druhým dnem.

Festival uspořádali mladí lidé zejména právě pro mladé. Podle nich právě tento typ kultury ve městě chybí.

Na počátku stála trojice nadšených studentů z Teplic se zájmem o umění a kulturu. Spojili síly a začali šířit myšlenku uspořádat studentský kulturní festival, a to ve městě bez vysoké školy, které se momentálně nachází v kulturním vakuu. Nyní náš tým tvoři okolo dvaceti mladých lidí, z nichž každý přinesl do SEJFu své vlastní myšlenky a svůj osobitý pohled na kulturu.

Jejich tým se rozrostl o další členy a pak při slavnostním zahájení mohl Jakub Kraus směle označit tento ročník za první: „Na nultý ročník je tato akce až příliš podařená. To, co tu bude po dva následující dny probíhat, tu ještě nebylo.“

Jakub Kraus také připomněl, že nápad na festival měl s kamarády víc než rok. ve městě, kde se kultuře poměrně daří, jim něco chybělo

„Za poslední rok pozorujeme, že co se týká mladé, nezávislé kultury, máme v Teplicích jisté vakuum. Dříve tady byla platforma, klub Božák, která už nefunguje a tepličtí studenti, ať už jsou to středoškoláci nebo vysokoškoláci, kteří se do města vracejí na víkend, nemají kam chodit, “ hodnotil Jakub Kraus.

Festival nabízí více než 50 akcí na sedmi místech. Například prázdná budova bývalého Telecomu na náměstí Svobody se stala útočištěm tak zvaného volného umění - jsou tam výstavy obrazů, instalací nebo fotografií. A v pátek předvedl své zvukové performance Barry Wan z Hongkongu, který teď žije v Ústí nad Labem.

Barry Wan tak převedl do zvuků své obavy z nástupu komunismu poté, co se vlády nad Hongkongem ujala Čína. V sobotu odpoledne bude budova Telecomu sloužit performanci Jana Krombholze a Poliny Khatsenky. Zahrají dvě hry od Václava Havla.

„Jde o teplického rodáka Jakuba Čermáka.  Budou a něj navazovat tepličtí muzikanti, uskupení kolem skupiny Šanov II.,“ upozornil Jakub Kraus na večerní křest alba v Cafe Schonau.

V Teplicích druhým dnem pokračuje přehlídka umění mladých umělců SEJF
autoři: Gabriela Hauptvogelová , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související