Beuronská kaple v Teplicích se po letech díky studentům znovu otevřela veřejnosti

9. březen 2018 09:50

Vymlácená okna, hliněná podlaha, děravá střecha a chátrající vzácné malby. Tak vypadala beuronská kaple v Teplicích před 24 lety.

To se nelíbilo studentům tamního gymnázia – proto se rozhodli s tím něco udělat. Část bývalého kláštera z konce 19. století má díky tomu dnes už zcela odlišnou podobu. Rozsáhlá obnova stála celkem 11 milionů korun.

Nejdražší bylo zrestaurování vzácných maleb na ploše větší než 600 metrů čtverečných, které zaplatila evropská dotace.

„Je to skvělý pocit. Slavnostním otevřením kaple končí jedna poměrně dlouhá kapitola mého života, která začala, když mi bylo 16 let. S takovou tou správnou drzostí mládí, aby se o ní všichni dozvěděli, a aby se ji podařilo opravit, jsme oslovili kamarády z Muziky Flory, aby tady uspořádali koncert. Byly tady igelity v oknech, hliněná podlaha – přesto to mělo úžasnou atmosféru, která způsobila, že teplický magistrát věnoval peníze na obnovu vitráží do oken a na opravu střechy. To bylo zásadní, aby se kaple mohla dočkat rekonstrukce fresek,“ vzpomíná bývalá studentka gymnázia Lenka Burgerová.

„Kaple má jednu velkou výhodu – je přímo přístupná z ulice. Díky ní jsme získali možnost zvát sem veřejnost na naše koncerty a výstavy – první tu bude ke 100. výročí republiky,“ dodává ředitel Gymnázia Teplice Zdeněk Bergman.

Právě tuto výstavu, nazvanou „Republika 100“, budou moci lidé v beuronské kapli vidět od 1. července.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio