Mostecká galerie výtvarného umění se od roku 2019 sloučí s muzeem

23. říjen 2018

Od 1. ledna příštího roku se sloučí galerie v Mostě s tamním muzeem. I přes nesouhlas některých odborníků o tom rozhodli ústečtí krajští zastupitelé. Ti měli o sloučení obou institucí hlasovat už před rokem. Záměr ale odložili s tím, že si ke sloučení nejdřív nechají vypracovat analýzu.

Podle analýzy, kterou si nechal kraj vypracovat, byla v galerii například nedostatečná sbírkotvorná činnost.

Analýza doporučila sloučení obou organizací. To by vedlo k lepšímu hosopodaření i k větší efektivitě sbírkotvorné činnosti, která dosud nebyla ze strany galerie 100% plněna,“ vysvětlila Lucie Dosedělová z ústeckého krajského úřadu.

S tím nesouhlasí Jana Ličková, která je řízením galerie pověřená: „My jsme na to reagovali tím, že jsem vytahala všechny kontroly, které tu byly – jedna z roku 2006, druhá z roku 2013. Ani jedna z nich neprokázala, že by uložené sbírkové předměty v depozitáři pod galerií byly ničeny nebo poškozeny.“

Galerie sídlí v přízemním prostoru přesunutého děkanského kostela. Na tři stovky lidí vyjádřili svůj nesouhlas se sloučením galerie a muzea podpisem pod peticí.

Proti sloučení se postavili i někteří odborníci. Mezi nimi byl i archeolog Jan Klápště, který v Mostě několik let působil.

Samozřejmě ten okruh lidí, který na ty výstavy a vernisáže přijížděl, bude jezdit jinam. To ale není tak podstatné. Nejpodstatnější je to, že se stále bavíme o tom, jak posilovat a vytvářet vztah lidí k místu, kde žijí, a to je nového Mostu problém. Naše možnosti jsou kultura a sport, nic jiného nemáme,““ konstatuje Klápště.

Sloučení galerie a muzea je pokračováním loňským odvoláním pěti ředitelů galerií a muzeí v Ústeckém kraji.

Původně se měly obě instituce sloučit už loni. Nakonec si ale kraj nechal zpracovat analýzu a zastupitelé o spojení rozhodli až nyní. Obě instituce se mají sloučit k začátku příštího roku.

autor: bach
Spustit audio

Související