Centrum Mostu by mohlo vypadat jinak. O nové podobě se vedení města poradí s architekty

6. srpen 2018

Centrum Mostu by mělo v dohledné době vypadat jinak. Vedení města chce změnit hlavně horní část třídy Budovatelů v úseku od Prioru k obchodnímu domu Central. Úpravy budou souviset s rekonstrukcí kulturního domu Repre. Radnice se chce o možnostech proměny centra města poradit s architekty.

„Chceme do toho nejvíc exponovaného prostoru v rámci zatraktivnění centra dostat lidi,“ vysvětluje Jan Paparega, primátor Mostu za hnutí Severočeši Most.

Most proto osloví architekty, vyhlašovat architektonickou soutěž ale nechce.

Kromě odborníků chtějí na proměně centra Mostu spolupracovat i aktivisté, kteří se dlouhodobě o plány radnice zajímají.

Jedním z nich je Jan Hrubeš, který například kritizoval mostecký magistrát za pokácení několika jehličnanů kvůli stavbě mobilního kluziště. Podle něj by se Třída Budovatelů změnit měla.

„Měla by být víc pro lidi. Lidi by se tudy neměli jen přesouvat z bodu A do B. Měli by se do toho prostoru integrovat a měli by v něm být rádi. Mělo by se na ten prostor dívat v  kontextu – společně s kulturním domem, divadlem, magistrátem. Mohlo by tu být víc stromů, laviček, měla by se tudy redukovat doprava a přibýt by mělo prostoru na setkávání maminek s kočárky, “ myslí si Hrubeš.

Ještě letos chce Most oslovit architekty. Třída Budovatelů by mohla podle vedení Mostu změnit svůj vzhled do tří let.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související