Most: Filmové triky na divadelních prknech nabídne psychologický thriller Talentovaný pan Ripley

31. květen 2018

Román „Talentovaný pan Ripley“ se dočkal filmového zpracování už v roce 1960, kdy ho ve filmu „V plném slunci“ ztvárnil Alan Delon.

V 90. letech ve filmu s názvem „Talentovaný pan Ripley“ exceloval Matt Damon. Teď ho na prknech mosteckého divadla ztvární Ondřej Dvořák.

„Je to to nejtěžší, co jsem na divadle zatím zkoušel,“ říká mladý herec, kterého mostečtí diváci znají třeba z Podivného případu se psem, kde si poradil s rolí autistického chlapce, který při pátrání po vrahovi sousedovic psa objeví ukrývaná tajemství vlastní rodiny.

„Ve filmu se dá spousta věcí řešit střihem, já hledám cestu jak to smysluplně převést na divadlo,“ vysvětluje Dvořák. Pan Ripley je totiž trochu dvojrole. Původně sympatický mladý muž zabije svého nejlepšího přítele a začne se za něj vydávat.

Hlavní hrdiny tedy chvíli žije sám za sebe, chvíli za mrtvého kamaráda. „Umění dnešní doby je plné antihrdinů. Vezměte si, jak adorujeme lidi, jako je Kajínek nebo Krejčíř. Zdálo se nám aktuální proto sáhnout po líbivé detektivce, která poukazuje na závažné morální problémy,“ vysvětluje šéf mostecké činohry Jiří Rumpík.

„Pokud máme pocit, že nám svět něco dluží a je vůči nám nespravedlivý a přezíravý a rozhodneme se s tím něco udělat, začínáme být zaslepení nekritičtí a hysteričtí. A v tu chvíli jsou z nás potenciální vrazi,“ parafrázuje myšlenku autorky stejnojmenného románu Patricie Highsmithové dramaturg Michal Pětík.

Americký „kluk od vedle“, který s identitou toho, jež zavraždil, briskně převezme i jeho kreditní kartu, nemovitosti i korespondenci s jeho dívkou, nabídne na divadle neobvyklé filmové prostředky.

„Je to herecky koncentrovaná záležitost. Diváci se mohou těšit na rychlý sled emočně nabitých obrazů,“ říká režisér Lukáš Kopecký, který mostecký soubor už dobře zná a s hlavním představitelem si rozumí.

Dokázal to už u zmiňovaného Podivného případu, pod nímž je také podepsán. „Filmové triky a postupy naservírujeme divákům hlavně v druhé půlce představení,“ dodává režisér a zve všechny na premiéru, která se uskuteční 1. června. Další reprízy jsou naplánované na 5. a 6. červen.

Spustit audio

Související