Ukrajinci z Mostu vybírají peníze zdravotnický materiál, který by vojákům mohl zachránit život

3. březen 2022 14:06

Česko-ukrajinské sdružení Úsvit z Mostu nakoupí zdravotnický materiál pro ukrajinské vojáky v bojové linii. Zásilku za 600 000 korun chce přes svou ambasádu poslat přímo ukrajinskému ministerstvu obrany.

„Injekční stříkačky, infuzní sady, chirurgické rukavice, jehly s nitěmi pro šití, sterilní obvazy, kanyly – doopravdy je naše objednávka je jen zdravotní materiál,“ popsala předsedkyně Česko-Ukrajinského sdružení v Mostě Rostislava Hupčuková, co všechno na Ukrajinu pošle.

A proč zdravotnický materiál? Podle Rostislavy zvyšuje šanci mužům na bojišti přežít, a pokud přežijí, sejdou se po ukončení konfliktu se svými ženami a dětmi.

Zdravotnický materiál může být pro vojáky zásadní pomocí

To, že má finanční sbírka na nákup zdravotnického materiálu velký smysl, potvrzuje zdravotnický záchranář Patrik Cmorej. V roce 2014 vyrazil s organizací Člověk v tísni na Kyjevský Majdan v době násilných nepokojů.

„Správný zdravotnický materiál, správně aplikovaný, může zachránit lidský život. Jedná se především o zástavu masivního krvácení – k tomu slouží tlakové obvazy, speciální hemostatické obvazy, taktická škrtidla. To jsou věci, které mají potenciál zachránit lidský život,“ popsal zdravotnický záchranář Patrik Cmorej.

Největší mostecká střední škola vyhlásila svou vlastní finanční sbírku pro Ukrajinu, její výtěžek ale vloží na účet sbírky Ukrajinců žijících v Mostě – mimo jiné i proto, že vychovává mladé zdravotníky.

Ředitelka střední školy zdravotnické, pedagogické a obchodní akademie v Mostě Jitka Hašková ale plánuje i další aktivity, při kterých uprchlíkům mohou pomoci studenti.

„Například možností ubytování ve volných pokojích na domově mládeže, chceme připravit volnočasové aktivity pro ukrajinské děti, možná i výuku češtiny pro cizince,“ popisuje Hašková.  

Česko-ukrajinské sdružení Úsvit už objednalo zdravotnický materiál za 600 000 korun. Na sbírkovém účtu je aktuálně více než polovina této částky. Pokud se ji nepodaří naplnit, doplatí ji členové sdružení ze svého. Předsedkyně Rostislava Hupčuková ale věří, že to nebude třeba.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související