V budově bývalého rektorátu v Ústí nad Labem začalo fungovat asistenční centrum pro běžence z Ukrajiny

3. březen 2022 13:35

Občerstvení nebo místo, kde si můžou po cestě odpočinout a počkat tam na ubytování. To najdou uprchlíci z válkou zasažené Ukrajiny v asistenčním centru, které se otevřelo 3. března v Ústí nad Labem. V budově bývalého rektorátu v Hoření ulici si zároveň mohou vyřešit všechny administrativní záležitosti, které pro pobyt v Česku potřebují.

„Ti lidé popadli, co doma měli, sedli do auta a jeli. A my jsme jim chtěli pomoci, zprostředkovali jsme jim cestu – řekli jsme jim, kam mohou jet. Na hranicích čekali přes dva dny ve frontě, protože to tam strašně dlouho trvá,“ vysvětluje paní Ruslana, která přišla do asistenčního centra se svými příbuznými. Před válkou utekli od ukrajinského Lvova.

Příchozí mají v centru k dispozici základní občerstvení, pokračuje vedoucí ústeckého odboru sociálních služeb Lenka Jaremová.

Telefonní číslo informační linky, kam mohou volat ti, kdo chtějí pomoci uprchlíkům z Ukrajiny, je 974 444 444.

„Z naší humanitární sbírky jsme připravili základní občerstvení, hlavně pro děti – nějaké sušenky, toustové chleby, a tak dále. Teď jsme také na naše náklady objednali sto baget, aby to tady bylo přichystáno pro lidi, kteří jsou třeba čtyři dny na cestě – aby tady nekolabovali hlady,“ vysvětluje Jaremová.

Po vyřízení formalit jako jsou víza nebo zdravotní pojištění budou lidé bez ubytování čekat na umístění v tělocvičně, kde je připravený dětský koutek i lehátka pro odpočinek.

„Je to tady připravené na ten začátek, postupně to budeme rozšiřovat a upravovat. Jsou tady počítače. Je tady i wi-fi,“ říká krajský ředitel hasičů Roman Vyskočil.

V Ústeckém kraji je prozatím k dispozici pro lidi z Ukrajiny zhruba 3.500 lůžek. Část lidí má podle hejtmana Jana Schillera z hnutí ANO ubytování zařízené.

„Pokud budou mít ti lidé vlastní ubytování, tak jen projdou registračním kolečkem. Pokud ho nebudou mít, tak jim ho poskytneme,“ dodal Schiller.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související