Do Česka přijelo na 20 000 válečných uprchlíků z Ukrajiny. První z nich našli útočiště i v Litoměřicích

3. březen 2022 09:35

První uprchlíci z Ukrajiny přijíždějí do Česka. Když u nás nemají známé nebo příbuzné, tak jim ubytování nabízejí kraje a města. První váleční utečenci našli své útočiště také v bývalé vojenské ubytovně v Litoměřicích. Zatím jde o šest lidí ze západoukrajinského Ivano-Frankovska.

25letá učitelka Ina do Česka přijela z 1300 kilometrů vzdáleného Ivano-Frankovsku na západě Ukrajiny. Spolu se svým otcem a dvěma malými dcerkami jeli přes Rumunsko za manželem, který tu pracuje.

Ina říká, že prý Putin svým vojákům oznámil jen to, že na Ukrajině budou cvičit. Když ale přijeli, zjistili, že šli do války.

Na svém mobilu mi ukazuje videa a fotografie od svých přátel, kteří bydlí na východě země v Kyjevě. Přitom je vidět, že se jí o situaci v rodné zemi nemluví snadno. Až to situace dovolí, chce se vrátit zpátky na Ukrajinu, kde zůstala její maminka a bratr.

Litoměřice jsou připraveny uprchlíkům z Ukrajiny pomoci

V Litoměřicích se zatím ubytovala jen Ina a její rodina. Celkem jde o šest lidí.

Koordinátor Jakub Ružbatský z Charity Litoměřice ale očekává další uprchlíky: „Každé jedno patro má 23 postelí, postupně bychom měli v téhle ubytovně mít 80 míst.“

Dalších 50 míst na krátkodobý pobyt nabízí i litoměřické biskupství. Podle místostarosty Lukase Wünsche ze strany Severočeši.cz je město připravené i na možnou jazykovou bariéru.

„Pokud ty děti tady budou chodit do školy, tak dostanou jazykový kurz. Pak už budou moci běžně chodit do školy,“ dodává Wünsch.

Spustit audio

Související