Trstěnická naučná stezka vypráví příběhy starých rodových statků. Vede i k nejstarší stodole v Česku

28. říjen 2020

Trstěnice leží ve středu trojúhelníku mezi městy Litomyšl, Polička a Svitavy v Pardubickém kraji. Vesnicí protéká řeka Loučná a na jejích březích i stráních údolí stojí celá řada staveb a památek, které rozhodně stojí za vidění. Starobylou vesnicí vás provede Trstěnická naučná stezka. Putovat po ní můžete s mapou nebo chytrým telefonem.

Stezka má tři okruhy, celková délka je necelých deset kilometrů a pohodlně ji zvládnou i rodiny s dětmi. Mapku naučné stezky si můžete vyzvednout v přihrádce před obecním úřadem v Trstěnicích nebo před bývalou farou, dnešním Komunitním centrem, kde poznávací stezka začíná.

Díky mobilní aplikaci se průvodcem po Trstěnici může stát i váš chytrý telefon. Prostřednictvím interaktivní mapy objevíte v terénu na 200 různých míst, ke kterým se vážou nejrůznější příběhy nebo mají zajímavou minulost. Například statek, na kterém se skutečně odehrál příběh Vojnarky, stejnojmenné hry Aloise Jiráska. Cestou uvidíte i staré průmyslové stavby nebo drobné objekty, jako třeba historickou pazdernu či sušárnu lnu. Stezka vás zavede také ke starému Sajdlovu mlýnu, kde byla v době II. světové války státní hranice.

Stodola u Žroutova statku

Jeden z okruhů Trstěnické naučné stezky vede k unikátní historické stavbě. Jedná se o nejstarší polygonální stodolu v Česku, která stojí na svém původním místě. Roubená stodola je veřejnosti přístupná, i když se nachází na pozemku zemědělské usedlosti rodiny Žroutů. Tento rod v Trstěnici hospodařil už v dobách třicetileté války. Ve 30. letech minulého století sepsal trstěnický písmák Josef Žrout rodovou kroniku. A zmínil v ní i roubenou osmibokou stodolu svého statku.

Trstěnické návrší s bývalou školou, farou, kostelem a zvonicí

„Stodolu podle zápisků Josefa Žrouta postavil jeho prapředek Lukáš Žrout v roce 1648,“ uvádí Vojtěch Kmošek, autor Trstěnické naučné stezky a jeden ze zakladatelů Institutu lidového kulturního dědictví. „Podle dendrochronologické analýzy a průzkumu jednotlivých stavebních prvků datace skutečně odpovídá polovině 17. století.“

Ještě před pár lety byla stodola v havarijním stavu, propadla se jí střecha. O záchranu cenné historické stavby se zasadila obec Trstěnice ve spolupráci s Institutem lidového kulturního dědictví. V loňském roce střechu stodoly, ve které je dnes umístěna stará zemědělská technika, pokryly nové šindele. Drobné opravy stodoly pokračují dodnes.

Spustit audio

Související