Na severu Čech v oblasti Českého Středohoří můžete vystoupat na kouřící vrch Boreč

23. leden 2020

Jeden ze stovek vrchů a kopečků Českého Středohoří, který se na první pohled nijak nevymyká ze společenství svých sousedů. Geolog Vlastislav Vlačiha ovšem tvrdí, že je každý místní kopec něčím zajímavý, pozoruhodný, jedinečný a zvláštní. V případě vrchu jménem Boreč jsou to takzvané ventaroly.

Jsou to pukliny v hornině, které vedou až na samý vrchol. V zimě jimi stoupá relativně teplý vzduch z hloubky, a pokud jsou příznivé podmínky, vystupuje v podobě obláčků nad povrch. A tak není divu, že u těchto vývěrů najdeme i v zimě zelený obrost. K největším vzácnostem patří druh mechorostu játrovky, který se nevyskytuje nikde jinde, a tak dostal jméno borečka vzácná. Na jaře naopak studený vzduch z vrcholu puklinami klesá a vylévá se na úpatí hory, kde se pak déle drží sníh.

Už cestou na vrchol Borče se vám několikrát otevře nádherný výhled na panorama Českého středohoří – na Milešovku, Ostrý, Kletečnou i Lipskou horu a další vrcholky této mimořádně malebné krajiny. A to ať už zvolíte kteroukoli cestu, jestli od obce Boreč nebo třeba po naučné stezce, která vede smyčkou z obce Režný Újezd.

V roce 1951 byla na Borči vyhlášena přírodní rezervace pro zachování jedinečného přírodního společenstva. V roce 1981 tu zbudovali tři kilometry dlouhou naučnou stezku a v roce 1992 se statut ochrany změnil na národní přírodní památku. Díky svému přírodnímu unikátnímu bohatství se Boreč stal i součástí evropské soustavy chráněných území Natura  2000.

Spustit audio