Trpíte nespavostí? Zapomeňte na prášky, jde to řešit i bez nich

7. listopad 2018

Zhruba 49 % Čechů trpí nějakým typem nespavosti, chronickou nespavostí pak mezi 10-12 % lidí. Mnoho z nich bere léky na spaní, které ale našemu tělu nedělají dobře a mohou být dokonce návykové.

Britský deník Mirror přišel s 11 tipy, které by vám nadobro měly pomoci se nespavosti zbavit.

Můžeme například využít akupresurní body, které pomáhají od bolesti. Díky nim se dají relaxovat určité části našeho těla. Ke spánku je dobré stisknout po dobu asi 20 sekund bod mezi obočím na kořeni nosu. Stisknutí je důležité opakovat minimálně dvakrát.

Často za to, že nemůžeme usnout, může naše hlava a mozek. Tady pomáhá zrekapitulovat si den. Vzpomeňte si na vše, co jste v daný den dělali, od rána do večera. Co jste prožili? S kým jste mluvili? Co jste slyšeli? Rekapitulace dne pomáhá vaší mysli zbavit se starostí – díky tomu lépe usnete.

A do třetice: nepřemýšlejte nad povinnostmi, co musíte druhý den udělat. Zbytečně se tak začnete stresovat. A stres spánku opravdu nepřeje. Proto před tím, než jdete do postele, si všechny povinnosti sepište na papír. Nebudete na ně pak muset myslet během usínání.

Mezi tipy byl i jeden opravdu kuriózní: před spaním byste prý měli dýchat levou nosní dírkou. Může se to zdát divné, ale tento jogínský trik zklidňuje mysl a snižuje krevní tlak.

Lehněte si tedy před spaním na levý bok a stlačte pravou nosní dírku, abyste dýchali jen tou levou. Tato metoda je ideální, když nemůžete spát kvůli horku, nebo máte návaly horka způsobenými menopauzou.

Pokud tyto „babské rady“ nezaberou, můžete vyzkoušet bylinky – například meduňku.

Také je dobré si uvědomit jakým typem nespavosti trpíte. Může jít o přechodnou nespavost, trvající většinou do 1 týdne, která je způsobená aktuálním stresem – tady pomohou výše zmíněné rady nebo bylinky.

Akutní nespavost trvá do 1 měsíce – tady už je vhodná konzultace s lékařem.

Chronická nespavost, neboli inosomnie, může vést až k vážným zdravotním následkům. Při té je konzultace s lékařem opravdu nutná.

Spustit audio

Související