Poradna zdraví: Co způsobuje nadměrné říhání a jak mu předcházet?
Znáte to sami - dojíte poslední sousto nedělního oběda, dopijete pivečko, kterým, jak s oblibou říkáme, spláchneme mastnotu a následuje - říhnutí.
U rodinného stolu je to běžný jev, na který jsou rodinní příslušníci zvyklí. Ovšem něco jiného je, pokud jsme na návštěvě - to už by si člověk měl dávat pozor.
Na světě sice najdeme národy, které tyto hlasité projevy vítají jako spokojenost jejich hosta, většinou se ale říhající stane nepříjemným společníkem nejenom u stolu.
Co říhání způsobuje a jak mu předcházet? „Jde o únik plynů ze zažívacího traktu a důvodů je celá řada. Nejméně ohrožující, ale velmi obtěžující, je aerofagie – stav, kdy pacient říhá stále, i během řeči – podvědomě totiž polyká vzduch do žaludku,“ vysvětluje gastroenterolog Jiří Janků.
Za nadměrným říháním může být také porucha dolního svěrače jícnu, přeplnění žaludku, špatné složení stravy, akutní zánět žaludku nebo helikobakterem.
Lidé, kteří trpí tímto problémem, by neměli pít žádné sycené vody – ty totiž žaludek dráždí a zhoršují zdravotní stav.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.