Kvalitu vody v rekreačních nádržích na Ústecku zkontrolovali hygienici

10. červenec 2023

Podle aktuálních informací je mírně zhoršená kvalita vody v nádrži Varvažov, také v jezeře Chmelař na Litoměřicku a v Matyldě na Mostecku.

Začátek léta je ve znamení vysokých teplot. To má vliv na kvalitu vody na přírodních koupalištích.

Meteorologové předpovídají, že se má mírně ochladit v polovině týdne, přesto teploty vystoupí na nejméně 27 stupňů. Vodu v přírodních koupalištích proto kontrolují pracovníci Státního zdravotního ústavu a Krajské hygienické stanice. V pondělí 10. července se zaměřili na rekreační vody na Ústecku. 

Pracovnice státního zdravotního ústavu vchází v rybářských kalhotách a s odběrnou nádobou do rybníka ve Varvažově na Ústecku. Nabrané vzorky následně rozlévá do nádob v košíku.

„Odběry se provádějí do několika lahviček. V laboratoři se vzorky podrobují mikrobiologické, chemické a mikroskopické expertíze,“ popisuje proces kontroly kvality vody Jitka Lokvencová z ústecké Krajské hygienické stanice.

Radí, jak rozpoznat vodu, která by mohla být zdraví škodlivá: „Je to viditelné pouhým okem, pokud už je ve vodě nějaké extrémní množství řas nebo sinic. Lze provést i laický test s vodou v PET lahvi – pokud se po dvaceti minutách utvoří na hladině zelený prstenec podobný krupici, jedná se o sinice, v v případě, že je voda zeleně zakalená celá, jedná se o řasy.“

Nebezpečnější jsou sinice, protože jsou pro člověka toxické. Pokud jich je ve vodě větší množství, mohou vyvolat kožní alergie, celkovou nevolnost nebo žaludeční problémy. „Je proto nutné se po koupání vždycky osprchovat,“ varuje hygienička.

K varvažovskému oprámu přišla se svým malým synkem paní Kristýna. „Vodu zkontrolovala jen pohledem: „Nezdálo se mi nic podezřelého, nijak to nezapáchá, takže jsem ho ve vodě opláchla. Ale celý tam nebyl,“ říká.

Nová data zveřejní Krajská hygienická stanice na svém webu v pátek 14. července.

autoři: Jan Beneš , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související