Tříkrálová sbírka je tady. Děti v kostýmech tří králů mohou lidé potkat po celém Ústeckém kraji

3. leden 2024 14:50

V celém Česku můžete v těchto dnech v ulicích měst a obcí potkat tři krále. Čtvrtým dnem koledníci chodí a vybírají od lidí peníze pro charitu také v Ústeckém kraji. V litoměřické diecézi působí celkem 16 oblastních charit a koledníků je přes 2700.

Peníze, které se letos podaří vybrat, budou směřovat hlavně na podporu zdravotně handicapovaných dětí, seniorů a také dětí z finančně znevýhodněných rodin.

Například žáci ze základní školy v Libochovicích se rozhodli prostřednictvím Tříkrálové sbírky podpořit chlapce, který má řadu vrozených vad – kromě vady srdce i mozku bojuje také s epilepsií. Každý týden chlapce rodiče vozí do denního stacionáře do Litoměřic, kde se dítěti dostává individuální péče. Peníze ze sbírky mu umožní navštěvovat stacionář častěji.

Další charita si vybrala 11letého Davídka, který nesedí ani nechodí, jeho stav se ale zlepšuje díky pravidelným návštěvám lázní. Podobných projektů, které plánují podpořit konkrétní potřebné lidi, je ale celá řada.

Litoměřická charita dostane celkem 65 procent z celého výtěžku, který koledníci na území diecéze vyberou. Loni se takhle koledníkům na území litoměřické diecéze podařilo vybrat necelých 660 000 korun.

Přispět do zapečetěných kasiček je možné do 14. ledna.

Pokud ale do té doby koledníky nikde nepotkáte, můžete přispět například online na sbírkový účet, tradiční dárcovskou SMS a nebo QR kódem. Podpořit se dá i konkrétní charita. Více informací najdete na webových stránkách Tříkrálové sbírky.

Spustit audio

Související