Třešňová sezóna je v plném proudu. Co s úrodou a jak z ní vytěžit maximum?

20. červen 2025

Třešně nejsou jen chutné, ale i zdravé. Obsahují antioxidanty, vitaminy C a A, draslík i vlákninu. Zajímavé je, že přirozeně obsahují melatonin, hormon regulující spánek, takže mohou pomoci při nespavosti.

Šťáva z nich se využívá ve sportovní výživě pro zmírnění svalové únavy a urychlení regenerace po zátěži. Stromy třešní dobře snášejí i vyšší polohy a chladnější podnebí, často se pěstují až do nadmořské výšky 700 m. Stromy se dožívají i více než osmdesáti let.

V kuchyni nacházejí červené plody uplatnění v koláčích, bublaninách, dezertech i džemech, jsou oblíbenou přísadou do čokolád nebo likérů. Nejlepší jsou ale čerstvě utržené ze stromu.

Zkuste doma třešně naložené v alkoholu. Můžete je zalít směsí cukru a rumu nebo použijte griotku. Skvělé jsou s vanilkou a hřebíčkem, do nálevu můžete přidat i špetku chilli.

Spustit audio

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.

František Novotný, moderátor

setkani_2100x1400.jpg

Setkání s Karlem Čapkem

Koupit

Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.