Topinambury provensálské
Topinambury aneb židovské brambory – také jedna ze zelenin, která se nám může hodit i v současné kuchyni. Že patří do rodu slunečnic je sice zajímavé, ale pro nás je užitečnější informace, že neobsahuje škrob jako brambory, ale inulin a z minerálů draslík, železo, křemík a taky vitamin C.
Suroviny:
500 g topinamburových hlíz
3 rajčata
3 stroužky česneku
tymián nebo směs provensálských bylinek
sůl
olivový olej
Postup:
1. Topinambury povaříme v osolené vodě, scedíme a nakrájíme na menší kousky.
2. Na pánvi rozehřejeme olej, vsypeme tam kousky topinambur, přidáme nakrájená rajčata, drobně krájený česnek, tymián nebo provensálskou směs a podusíme.
3. Můžeme jíst samotné nebo jako přílohu ke grilovanému masu.
Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.