Tofu s pórkem

Tofu je odvozenina za sójových bobů. Nabobtnalé boby se najemno umixují, vaří a pasírují. Vzniklá tekutina se ještě vysráží a tofu je na světě. Naštěstí nemusíme složitý proces podnikat doma, tofu se dá běžně koupit - přírodní, uzené i marinované.

Suroviny:
1 balíček uzeného tofu
1 pórek
2 porce asijských nudlí
2 lžíce sójové omáčky
1 lžíce oleje
na špičku nože chilli

Postup:

1. Tofu nakrájíme na malé kostičky a vložíme na rozehřátý olej na pánvi. Krátce orestujeme.

2. Očištěný pórek nakrájíme na kolečka a přidáme do pánve k tofu, promícháme, okořeníme sójovou omáčkou a chilli kořením a necháme pár minut dusit – bez pokličky. Občas zamícháme.

3. Mezitím si připravíme podle návodu asijské nudle – můžeme volit jak rýžové, tak pšeničné. Obvykle stačí přelít je vařící vodou a nechat 3-4 minuty odstát.

4. Změklé nudle přidáme do pánve s tofu a pórkem, promícháme a podáváme. Místo nudlí můžeme volit jako přílohu také rýži, pak příprava trvá o malinko déle.

Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.