Tofu s pórkem
Tofu je odvozenina za sójových bobů. Nabobtnalé boby se najemno umixují, vaří a pasírují. Vzniklá tekutina se ještě vysráží a tofu je na světě. Naštěstí nemusíme složitý proces podnikat doma, tofu se dá běžně koupit - přírodní, uzené i marinované.
Suroviny:
1 balíček uzeného tofu
1 pórek
2 porce asijských nudlí
2 lžíce sójové omáčky
1 lžíce oleje
na špičku nože chilli
Postup:
1. Tofu nakrájíme na malé kostičky a vložíme na rozehřátý olej na pánvi. Krátce orestujeme.
2. Očištěný pórek nakrájíme na kolečka a přidáme do pánve k tofu, promícháme, okořeníme sójovou omáčkou a chilli kořením a necháme pár minut dusit – bez pokličky. Občas zamícháme.
3. Mezitím si připravíme podle návodu asijské nudle – můžeme volit jak rýžové, tak pšeničné. Obvykle stačí přelít je vařící vodou a nechat 3-4 minuty odstát.
4. Změklé nudle přidáme do pánve s tofu a pórkem, promícháme a podáváme. Místo nudlí můžeme volit jako přílohu také rýži, pak příprava trvá o malinko déle.
Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.