Těstoviny s fazolemi
Suroviny: 0,25 kg fazolí, řapíkatý celer, česnek, olivový olej, rajčata, feferonka, rajský protlak, několik druhů těstovin, sůl.
Postup: Přes noc namočené fazole (asi čtvrt kg) uvaříme. Na troše oleje osmahneme dva až tři překrojené stroužky česneku a dáme na něj 2 hrsti nakrájeného řapíkatého celeru, osmahneme. Když začne česnek hnědnout, vyndáme ho a vložíme do pánve hrnek předem oloupaných a nakrájených rajčat, lžíci rajského protlaku a jednu nasekanou feferonku bez jadérek. Podle potřeby podlijeme, podusíme/povaříme. Třetinu uvařených fazolí rozmixujeme, zahustíme s nimi omáčku, přidáme zbytek fazolí vcelku a ještě těstoviny a společně dovaříme. Podle originálního italského receptu se dávají postupně různé druhy těstovin – od největších po nejmenší, chce to trochu praxe, aby se uvařily všechny stejně. Můžeme si to ulehčit použitím jednoho druhu. Podle chuti dosolíme, můžeme přikápnout olivový olej.
DOBROU CHUŤ PŘEJE SLÁVKA BRÁDLOVÁ A ČESKÝ ROZHLAS SEVER!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.