Teplická hvězdárna modernizuje. Vylepšila otočný systém i otevírání průzoru a má i nový dalekohled

10. leden 2024 13:10

Severozápadní kopule teplické hvězdárny už se zlehka otáčí a bez problémů otevírá výhled pro dalekohled. Technické vylepšení, které při pozorování oblohy ocení zejména návštěvníci, přišlo na zhruba dva miliony korun. Nový dalekohled v druhé kopuli zase usnadní vědeckou práci.

„Tady to můžu takhle otevřít, snad se mi to povede. Teď se můžete podívat, jak velké je to zrcadlo,“ představuje ředitel hvězdárny a planetária Zdeněk Moravec nový přístroj – velký modrý dalekohled. „Na rozdíl od čočkových dalekohledů, kde sledujeme obraz na druhé straně, tak z toho zrcadla se odrážejí paprsky sem dopředu, kde máme kameru,“ doplňuje.

Hvězdárna dalekohled využije třeba při nové práci v programu Evropské unie, kdy sleduje kosmický odpad. „Sledujeme s ním úlomky a různé kosmické smetí, které může ohrožovat funkční družice,“ vysvětluje Moravec.

Hvězdárna získá evropské dotace a pro dalekohled novou kameru za dva až tři miliony korun. „Sem ani nedáváme prohlídky, aby se nám tu něco nepoškodilo – máme to tu přece jen zařízené spíš pro ten výzkum,“ dodává Zdeněk Moravec.

Funkční otočnou kupoli návštěvníci ocení

Návštěvníci mají k dispozici druhou kopuli – s novým otočným systémem. „Ten zážitek pro návštěvníky bude, řekl bych, teď větší – ta štěrbina se nám konečně otevírá tak, jak má, takže výhled na oblohu teď máme pořádný,“ konstatuje Moravec.

„No, kolikrát se stalo, že se kopule zasekla, byli tady lidé a ona se ani nehnula. To jsme pak museli zabrat jak burlaci a točit to manuálně,“ doplňuje ho hvězdář Radim Neuvirt, který právě pozoruje sluneční skvrny.

„Ta štěrbina se musí natočit na určitou část oblohy – takže když se třeba potřebujeme podívat na sever, dotočí se kopule tam, kam otočíme dalekohled,“ dodává ředitel hvězdárny a planetária Zdeněk Moravec.

Teplická hvězdárna prošla v roce 2015 kompletní přestavbou, která se týkala se i této severozápadní kopule. Jenže systém pro její otáčení a otevírání se neosvědčil. Byl poruchový, proto ho hvězdárna musela vyměnit.

Spustit audio

Související