V Chomutově letos vznikne mobilní hvězdárna, navrhli to sami obyvatelé městě

2. leden 2022 10:40

V Chomutově letos budou modernizovat psí útulek nebo renovovat cestu k rybníku Hřebíkárna. Navrhli to sami obyvatelé města v rámci takzvaného participativního rozpočtu.

Další novinkou, která vznikla jako nápad obyvatel města, je mobilní hvězdárna, které se tak dočká místní astronomická společnost. Participativní rozpočet je částka, kterou města dávají na realizaci nápadů svých obyvatel. Vybírají se ty nejzajímavější. V Chomutově vloni zvítězilo celkem osm návrhů.

„Na rok 2022 připadá rok realizace. Jeden rok se přijímají návrhy, projektuje se. V dalším roce se soutěž nekoná, ale realizují se ty návrhy. Nejvýznamnější, co stojí za zmínku, je, že uspěl návrh hvězdárny Františka Gerstnera,“ vysvětluje náměstek chomutovského primátora David Dinda z hnutí Nový Sever.   

František Josef Gerstner je chomutovský rodák. Narodil se v polovině 18. století. Byl to matematik, fyzik, astronom. Vyprojektoval první železnici na evropském kontinentě, tedy koněspřežku z Českých Budějovic do rakouského Linze. Právě českobudějovické muzeum koněspřezky věnovalo základní kámen pro novou hvězdárnu, jak informoval Chomutovský deník.

autor: Jan Beneš
Spustit audio