Teplická hvězdárna má novou kopuli. Konečně funkční

1. duben 2016

Hvězdárnu v Teplicích na Písečném vrchu nejde přehlédnout. Nejen proto, že je na kopci. Jedna z jejích kopulí totiž září do dálky novotou. Na její pořízení dostala hvězdárna od kraje 1.800.000 korun. Výměna byla opravdu zapotřebí.

Původní kopule skončila ve šrotu a místo ní se vybudovala zbrusu nová.

„Ta původní byla víc než 50 let stará. Byla rekonstruovaná, protože došlo k takové zvláštní příhodě – měla být na místo dopravena v celku, ale neměli vrtulník, tak ji rozřezali na dvě poloviny a ty na místě svařili. Svařili jí ale nedokonale, takže se nemohla točit,“ vysvětluje ředitel Hvězdárny a Planetária Teplice Zdeněk Moravec.

To byl také jeden z důvodů, proč se vedení teplické hvězdárny rozhodlo kopuli kompletně vyměnit. Nová už se točí, prý dokonale. „Kam namíříme dalekohled, tam posuneme kopuli a můžeme se dívat libovolným směrem,“ konstatuje Zdeněk Moravec.

Hvězdárna Teplice - vnitřek nové kopule

Při transportu byla kopule opět na dvě části, ale protože se s tímto postupem počítalo, byla nepřesnost při smontování menší než centimetr.

Možnost pozorovat oblohu na všechny strany i v nové kopuli budou mít návštěvníci už od 1. dubna. Hodit se to bude i astronomům. Požádali totiž s italskými kolegy o grant na pozorování satelitů a kosmického smetí na oběžné dráze.

„Jsou to zbytky sond a různý materiál, dovezený na oběžnou dráhu, který tam lítá a může ohrožovat družice, které jsou funkční, nebo i kosmonauty při kosmických letech. Proto je důležité vědět kde to lítá a jaké to má dráhy,“ vysvětlil Zdeněk Moravec.

Jestli tepličtí a italští astronomové grant dostanou, bude jasné nejpozději do dvou měsíců.

autor: hau
Spustit audio