Tepláky nejsou společenský oděv. Výjimku nemají ani ty značkové

12. červen 2022

Než odejdete z domova v teplákách, zkuste popřemýšlet, jestli opravdu děláte dobře.

Pokud jdete běhat, nebo míříte za jiným sportem či na zahradu, je to samozřejmě v pořádku – od toho přece tepláky jsou.

Tepláky se také hodí do vězení, ale budu přeci jen předpokládat, že vycházíte na ulici za jiným účelem než k nástupu výkonu trestu.

Pokud patříte mezi ty, kteří by v teplákách na ulici nikdy nevylezli, tak to rád slyším. Druhým dechem ale dodávám, že byste se asi divili, kolik lidí chodí v teplácích do kina, na nákupy, návštěvy a dokonce i do práce. Vždyť je sami potkáváte.

Kde se vlastně vzala ta divná móda společensky multifunkčních tepláků? Asi na počátku 90. let, kdy k nám začalo proudit do té doby nedostatkové zboží.

Nosit hrdě teplákovou soupravu značky Adidas za cenu jednoho měsíčního platu bylo po sametu normální. Pak byl chvíli klid, ale v posledních letech se na trhu objevily teplákové soupravy nejluxusnějších módních značek určených spíše pro volný čas a domácí použití. Takže je celkem běžné, že ve městě potkáte mladý pár v teplácích od Armaniho nebo Bosse, kráčející do kina nebo restaurace.

Vůbec je nenapadne, že tady něco nehraje. Vždyť je to přece luxus za hodně peněz.

Na Facebooku to jeden pán glosoval slovy, že jsou tepláky maloměstská móda. Omyl, jde o zlozvyk veskrze velkoměstský.

Takže přátelé: v teplákách jen na sport nebo zahradu, prosím.

autor: Milan Knotek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.