Tajuplný svět virů a bakterií

9. červenec 2021

Napínavá exkurze do mikrosvěta kolem nás, ale také v nás, z pera dvou německých biologů a vědeckých publicistů Karstena Brensinga a Katrin Linkeové.

Možná jste i vy v minulých měsících čelili zvláštnímu typu informační rezistence čili odolnosti: jakmile uslyšíte nebo uvidíte slovo „virus“, jakési krátké mozkové spojení vám informaci, která to slovo obsahuje, vypudí druhým uchem nebo okem ven. Je to určitý druh ochrany před přemírou informací o virech a nebezpečích s nimi spjatých, podaných namnoze nepřehledně, zmatečně a chaoticky. Teď ale prosím o vypnutí téhle rezistence. Chci vás totiž upozornit na novou knihu z Nakladatelství Kazda, která se sice také svezla na současné koronavirové vlně, ale přesto nabízí poutavé až dobrodružné čtení, které vás bude bavit, a ještě se ledacos dozvíte.

Tajuplný svět virů a bakterií

„Tajuplný svět virů a bakterií“ představují němečtí autoři Karsten Brensing a Katrin Linkeová, vystudovaní biologové a dnes spíše vědečtí publicisté. Jejich kniha je určena nejen dětem, ale i dospělým, kteří by si chtěli urovnat informace a udělat v bolavé hlavě pořádek.

Autoři si berou současnou koronavirovou krizi za odrazový můstek, který jim umožňuje seznámit čtenáře s bohatým světem mikrobiologie. Dozvíte se, jak to v mikrosvětě kolem nás i v nás funguje, a že ne vše, co je malé, je pro nás nebezpečné. Právě naopak! Bez většiny virů, bakterií a dalších breberek bychom byli úplně ztraceni – a ony zase bez nás. Přes povídání o mikrobiomu se autoři dostanou až k otázce vzniku života na Zemi, což je doposud trochu záhada i pro samotné vědce. Ponoříte se do historie pátrání po původcích nemocí a dozvíte se, co se proti chorobám dá dělat – autoři se podrobně věnují hygieně, funkcím našeho imunitního systému, očkování a také lékům, a to včetně aktuálních problémů s nadužíváním antibiotik.

Možná vás překvapí, za kolik potíží s mikroskopickými potvůrkami si můžeme sami. I kdybyste si z knížky Karstena Brensinga a Katrin Linkeové „Tajuplný svět virů a bakterií“ neodnesli víc než tenhle jediný fakt, nečetli jste ji zbytečně.

O knihu „Tajuplný svět virů a bakterií“ z produkce Nakladatelství Kazda s námi můžete soutěžit. Šanci na výhru máte do neděle 25. července.

Karsten Brensing, Katrin Linkeová: Tajuplný svět virů a bakterií. Brno: Nakladatelství Kazda, 2021. ISBN 978-80-7670-026-0.

Spustit audio

Související