Světový den bez tabáků slaví i moderátorka Renáta Valešová. Kouřit přestala před 15 dny

31. květen 2016

Poslední květnový den je svátkem všech nekuřáků ‒ dnes je totiž Světový den bez tabáku. A přesně před 15 dny přestala kouřit i naše kolegyně Renáta Valešová.

Proč jsi se rozhodla přestat kouřit, a po jaké době?

Začala jsem kouřit v pubertě v 15 letech a přiznám se, že když jsem trošku dospěla, tak jsem byla na sebe hodně naštvaná. Trvalo to dlouhých 15 let, než jsem se odhodlala poprvé přestat kouřit. Tím nejdůležitějším důvodem nebylo ani tak zdraví, jako spíše finance. Cigarety se neustále zdražují a já jsem si kupovala de facto jednu krabičku denně. Jednou mě napadlo zjistit kolik asi tak prokouřím měsíčně a když jsem se dostala na částku skoro tří tisíc, tak mi nebylo moc do smíchu. Ale těch faktorů k rozhodnutí bylo víc ‒ tím dalším největším byl můj přítel, který je sám vyléčený kuřák a moje kouření mu moc nevonělo a nebylo příjemné. A to pak nebylo příjemné ani mně.

Říká se, že prvních 14 dnů je nejhorších. Jak to vnímáš ty?

Upřímně čekala jsem to horší. Ty pověstné chutě na cigaretu se u mě dostavily jen párkrát. Pro jistotu jsem se vybavila žvýkačkami a věcmi, které mám ráda. Už po pár dnech mi přišlo, že mi jídlo víc chutná a taky více voní. Na druhou stranu jsem ale zjistila, že právě onu pověstnou chuť na cigaretu zaháním jídlem. Takže i tohle jsem musela podchytit, abych jednu závislost nenahradila druhou. Určitě ale ještě nemám vyhráno a musím stále bojovat.

Co by jsi doporučila lidem, kteří chtějí přestat kouřit?

No určitě ať to zkusí a pokud se jim to nepodaří, ať nevěší hlavu a zkusí to znovu. Kdysi jsem četla, že jen dvěma procentům kuřáku se podaří přestat bez cizí pomoci. Nevím, jestli patřím mezi ty vyvolené, takže radši nenechám nic náhodě a ještě se poradím s odborníkem jak pokračovat dál. To bych doporučila i ostatním bojovníkům proti své závislosti.

Spustit audio