Švédské kuličky
Nezapomeňte na omáčku!
Ingredience
- 500 g mletého masa – směs hovězí a vepřové 1:1
- 2 střední vařené brambory
- 1 střední drobně nakrájená cibule
- 250 ml smetany na vaření nebo mléka
- 4 lžíce měkkého másla
- 1 vejce
- asi 70 g strouhanky
- sůl
- bílý pepř
- na špičku nože mletého nového koření
- olej na smažení
- na omáčku: hrnek vývaru, půl hrnku smetany, 1 lžíce hladké mouky, 2 lžičky sójové omáčky, sůl, bílý pepř
Postup:
- Strouhanku zkropíme smetanou nebo mlékem, necháme vsáknout.
- V míse smícháme mleté maso, nastrouhané brambory, vlhkou strouhanku, nakrájenou cibuli, máslo, koření, sůl a rozšlehané vejce. Vytvarujeme kuličky.
- Na rozehřátém oleji osmažíme kuličky do zlatova.
- V kastrolku zahřejeme vývar a přidáme mouku rozmíchanou ve smetaně, osolíme, opepříme, ochutíme sójovou omáčkou a povaříme.
- Podáváme s vařenými bramborami, kuličky ještě prohřejeme v omáčce.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.