Sváteční medailonky
Sváteční už proto, že cena použitého masa je vyšší a nedá se to z běžného rodinného rozpočtu připravovat každý druhý den. Ale jednou za čas – svátečně – je to příjemné zpestření.
Suroviny:
300 g vepřové panenky na 2 porce
lžička hořčice
1-2 sterilované kapie
1 malá cibule
sůl
pepř
olej
Postup:
1. Plátky vepřové panenky jen roztlačíme dlaní, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí – podle vlastní chuti, ale raději použijeme ne tak agresivní plnotučnou hořčici.
2. Maso pak na rozehřátém oleji z obou stran opečeme, přidáme nakrájenou cibuli, osmahneme.
3. Přidáme na kousky nakrájenou kapii, malinko podlijeme nálevem z kapie a dodusíme doměkka. Jako přílohu můžeme volit hranolky, vařené nebo opečené brambory, rýži – co kdo má rád.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.