Sushi se musí dělat s láskou. A z kvalitních surovin
Sushi je jedno z nejznámějších jídel japonské gastronomie. Postupem času se tento pokrm rozšířil do celého světa – v posledních letech se čím dál tím víc dostává i do Česka.
Ve zkratce se vlastně jedná o speciální mořskou řasu nori, rýži a vámi vybranou „náplň“ – to může být například syrová ryba, kreveta, ovoce nebo zelenina.
Jako doplněk k sushi se podává sójová omáčka, nakládaný zázvor a wasabi. Komu nechutnají ryby nebo jiné mořské plody, může dát přednost například zeleninové rolce s avokádem, okurkou nebo ředkví.
„Lidi ho tady v Ústí nad Labem mají rádi, stále mám zákazníky…Jjsem spokojený, mám radost,“ prozrazuje majitel sushi baru Shikigami v centru Ústí nad Labem Roberto a zároveň dodává: „Sushi není levné jídlo. Stále tu jsou ale lidé, kterým nevadí připlatit si za kvalitu, za to dobré sushi.“
Rodilý Argentinec Roberto se naučil dělat sushi v japonské restauraci na Floridě. Poté přišel do Evropy, kde se nejdříve uchytil ve Španělsku, a poté se kvůli české rodině přesunul do Česka – nejdříve do Prahy a poté do Ústí.
„Lidi poznají rozdíl mezi průměrným sushi nebo tím, které se dělá s láskou… stalo se mi, že lidi přijdou a řeknou, že jim zatím nikde nechutnalo. Doporučím jim, ať zkusí to moje a uvidí, jaký bude rozdíl,“ vysvětluje majitel restaurace a poznamenává, že velice důležitá je i prezentace „Já bych řekl, že prezentace tohoto jídla tvoří 30 % všeho. Důležitá je samozřejmě ale i chuť, příprava a kvalita surovin.“
Základní rolce se říká maki – jedná se o plátek mořské řasy, vrstvu rýže a náplň dle chuti.
Pokud jste příznivci ryb, setkat se můžete například s lososem, tuňákem, máslovou rybou, úhořem, mečounem. Pokud ale dáváte spíše přednost zelenině nebo ovoci, můžete si dopřát sushi s ředkví, okurkou, avokádem, mangem nebo mrkví. Nejčastější variantou ale bývá mísení těchto chutí.
Mezi další druhy se řadí například nigiri sushi – váleček rýže překrytý plátkem ryby či avokáda nebo uramaki to je zase takové obrácené sushi, kde jsou náplň a řasa uprostřed a rýže navrchu.
Související
-
Základem sushi jsou čerstvé suroviny
Sushi je tradičním japonským pokrmem. Základem jsou čerstvé suroviny, především ryby. Připravit doma si ho může každý, chce to jen trošku trpělivosti. Před ochutnán...
-
Umotat si vlastní sushi zvládnou i děti!
Tak jako Češi nedají dopustit na svou svíčkovou, v Japonsku je jedním z tradičních jídel sushi - v překladu to znamená kyselá rýže. Smotaná rýžová rulička s rybím m...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.