Sushi se musí dělat s láskou. A z kvalitních surovin

22. srpen 2018

Sushi je jedno z nejznámějších jídel japonské gastronomie. Postupem času se tento pokrm rozšířil do celého světa – v posledních letech se čím dál tím víc dostává i do Česka.

Ve zkratce se vlastně jedná o speciální mořskou řasu nori, rýži a vámi vybranou „náplň“ – to může být například syrová ryba, kreveta, ovoce nebo zelenina.

Jako doplněk k sushi se podává sójová omáčka, nakládaný zázvor a wasabi. Komu nechutnají ryby nebo jiné mořské plody, může dát přednost například zeleninové rolce s avokádem, okurkou nebo ředkví.

„Lidi ho tady v Ústí nad Labem mají rádi, stále mám zákazníky…Jjsem spokojený, mám radost,“ prozrazuje majitel sushi baru Shikigami v centru Ústí nad Labem Roberto a zároveň dodává: „Sushi není levné jídlo. Stále tu jsou ale lidé, kterým nevadí připlatit si za kvalitu, za to dobré sushi.“

Rodilý Argentinec Roberto se naučil dělat sushi v japonské restauraci na Floridě. Poté přišel do Evropy, kde se nejdříve uchytil ve Španělsku, a poté se kvůli české rodině přesunul do Česka – nejdříve do Prahy a poté do Ústí.

„Lidi poznají rozdíl mezi průměrným sushi nebo tím, které se dělá s láskou… stalo se mi, že lidi přijdou a řeknou, že jim zatím nikde nechutnalo. Doporučím jim, ať zkusí to moje a uvidí, jaký bude rozdíl,“ vysvětluje majitel restaurace a poznamenává, že velice důležitá je i prezentace „Já bych řekl, že prezentace tohoto jídla tvoří 30 % všeho. Důležitá je samozřejmě ale i chuť, příprava a kvalita surovin.“ 

Základní rolce se říká maki – jedná se o plátek mořské řasy, vrstvu rýže a náplň dle chuti.

Pokud jste příznivci ryb, setkat se můžete například s lososem, tuňákem, máslovou rybou, úhořem, mečounem. Pokud ale dáváte spíše přednost zelenině nebo ovoci, můžete si dopřát sushi s ředkví, okurkou, avokádem, mangem nebo mrkví. Nejčastější variantou ale bývá mísení těchto chutí.

Mezi další druhy se řadí například nigiri sushi – váleček rýže překrytý plátkem ryby či avokáda nebo uramaki ­ to je zase takové obrácené sushi, kde jsou náplň a řasa uprostřed a rýže navrchu.

 

autor: Martin Dušek
Spustit audio

Související