Studenti ústecké univerzity pořádají pro žáky základních škol workshopy na téma Občanská kuráž

25. duben 2022 09:54

S občanskou kuráží, neboli odvahou, seznamují ústečtí vysokoškoláci žáky základních škol. Česko-saský projekt děti připravuje na mezní situace, se kterými se v životě můžou setkat. Ukazuje jim také, jak se s nimi mohou vypořádat. Vyzkoušeli si to i školáci v Dubí na Teplicku.

Lucie Jarošová a Jan Švestka, studenti ústecké univerzity, vítají osmáky ze základní školy v Dubí 1. Potom jim představují základní definici občanské kuráže: je to morálka, nebezpečí, pomoc oběti.

„Ta občanská odvaha se děje vlastně ve chvíli, kdy jsou všechny tyto tři věci přítomné. Možná teď přemýšlíte, to je to za situaci. Například když se někdo zastane někoho jiného, kterému někdo ubližuje,“ vysvětluje Švestka.

Podklady pro přeshraniční projekt studenti dostali od německých kolegů, a postupně si je rozšiřují.

„V tomto věku třeba studenti ještě moc nechápou, že násilí může mít více podob, než jenom to fyzické. To se jim snažíme vysvětlit, že to není jen o tom,“ vysvětluje Jan Švestka.

Jeho zkušenost doplňuje jeho kolegyně Lucie: „Děti se většinou rády zapojují. Většinou je to i ozvláštnění občanské výchovy.“

Výchova demokratického občanství je součástí vzdělávání už od první třídy

Vedoucím projektu je politolog a pedagog ústecké univerzity Lukáš Novotný: „Chápeme to v širším kontextu občanského vzdělávání – umět se ozvat, nebýt lhostejný vůči tomu, co se děje v okolí. Myslím si, že je dobré s možnostmi, které mohou nastat, konfrontovat už i děti na základních školách.“

S tím souhlasí i ředitel školy, Jan Holub: „Výchova k demokratickému občanství je průřezovým tématem školního vzdělávacího programu, takže vlastně všechny děti se tomuto tématu věnují už od první třídy.“

Přeshraniční projekt trvá rok a půl, workshopy o občanské kuráži už absolvovali školáci třeba v Děčíně, Tisé či Neštěmicích.

Spustit audio

Související