Přijímací zkoušky na střední školy v Ústeckém kraji začínají. Hlásí se na ně i téměř 90 ukrajinských uprchlíků

12. duben 2022 14:05

Na střední školy v Ústeckém kraji se hlásí 89 ukrajinských uprchlíků. Vyplývá to z dat Cermatu. Někteří proto 12. dubna dopoledne absolvovali přijímací zkoušky na čtyřleté maturitní obory. Čekal je test z matematiky, na který měli více času než čeští uchazeči o studium. Test z češtiny pak nahradil pohovor.

K přijímačkám na střední školu zdravotnickou, pedagogickou a obchodní akademii v Mostě přišlo osm dětí z Ukrajiny.

Náročností testu z matematiky byli překvapeni. „Bylo to těžké, těžké,“ vzdychá v učebně Andrii z Čerkaské oblasti po testu z matematiky. Jeho kamarádka z Charkova Arina s ním souhlasí: „Bylo to těžké. Nejtěžší asi byla geometrie.“

Čekal je také pohovor, který nahradil test z českého jazyka. Andrii, Arina i jejich šest kamarádů z Ukrajiny žijí na Mostecku necelý měsíc. Česky téměř vůbec neumí. Pohovor tak bude jen o základních věcech.

„Máme připravené otázky, odkud ti studenti jsou, jak se jmenují nebo kam by nás případně pozvali ve své zemi,“ popisuje učitelka českého jazyka Dagmar Zelenková.

Zájem je o zdravotnické obory i o obchodní akademii

Zájem ukrajinských dětí je o obory zdravotnické i o obchodní akademii. „Jak na obchodní akademii, tak na ekonomické lyceum. Na zdravotnické škole je to obor zdravotnické lyceum a obor sociální činnost,“ vypočítává ředitelka školy Jitka Hašková.

Podle ředitelky školy je úroveň znalostí žáků devátých tříd nebo prvních ročníků středních škol z Ukrajiny jiná, než je běžné v Česku. „Skladba těch předmětů je opravdu odlišná – i když třeba studovali na Ukrajině podobný obor. Chybí tam i druhý cizí jazyk, to máme v podstatě jako samozřejmost i na základních školách,“ potvrzuje Hašková.

O přijetí dětí z Ukrajiny rozhodne test z matematiky a úroveň znalosti češtiny

O přijetí ukrajinských žáků na střední školu v Mostě bude rozhodovat počet bodů z testu z matematiky i úroveň českého jazyka.

„Může nastat situace, že ty děti budou nepřijaté, protože těch uchazečů mám více. Jsou obory, které jsou přeplněné, například zdravotnické a pedagogické. U té obchodní akademie je šance, že by ti žáci mohli přijít, pokud budeme otevírat víc tříd,“ konstatuje ředitelka školy Jitka Hašková.

Na gymnázia budou Češi i ukrajinští uprchlíci dělat přijímací zkoušky 19. a 20. dubna.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související