Strojírenské firmy, školy nebo i zámek Jezeří už zaměstnávají válečné uprchlice z Ukrajiny

8. duben 2022 08:48

Na Ukrajině pracovaly jako kadeřnice, asistentky anebo učitelky. Utekly před válkou do Čech a tady vykonávají práci zahradnice nebo obráběčky kovů. Jsou pracovité a jsou rády, že tady našly zaměstnání. Na Mostecku ženy z Ukrajiny zaměstnávají obce, školy i strojírenské podniky. A nemohou si je vynachválit.

V hale Litvínovských strojíren na Mostecku pracují Jana a Olenka. Na Ukrajině byly, jak říká Olenka, obě kadeřnice. Teď jsou obráběčkami kovů. Janu práce baví – je ráda, že ji tady dobře přijali a že dostaly podmínky skvělé pro práci. Olenka si práci také chválí, řeže pláty železa.

Viktoria byla na Ukrajině asistentkou zubaře, tady se za jeden den naučila novou práci. Pracuje na přístroji, který laserem vyřezává kovové šablony a říká, že je vděčná Čechům za to, jak pomáhají.

Ukrajinky potřebovaly na zaučení k práci na obráběcích strojích jednodenní školení.

Dílenský mistr Roman Šebesta je s novými pracovnicemi spokojený: „Ze začátku jsme měli strach, ale ukázalo se, že zcela zbytečně. Ukázalo se, že ženský jsou strašně pracovité, navíc se starají i o úklid na pracovišti, že tady běžně chlapi nedělají.“

Ukrajinky z Horního Jiřetína dojíždějí i na zámek Jezeří

V Horním Jiřetíně na Mostecku žije teď více než 60 Ukrajinců – jde ženy s dětmi. Podle Věry Dobiášové z tamního obecního úřadu jde o rozmanité profese: „Máme tu učitelku, kadeřnici, kuchařku, designérku i tatérku.“

Ženy dojíždí za pěkného počasí na zámek Jezeří, kde uklízí nebo upravují zahradu. Ina by ale chtěla najít stálou práci – například ve skladu, kde dokonalá znalost jazyka není tak důležitá a kde není zapotřebí žádná speciální kvalifikace.

Některé firmy ale ženám z Ukrajiny nabízí i rekvalifikační kurz. Například v Litvínovských strojírnách mohou absolvovat kurz jeřábnice.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související