Za měsíc fungování odbavilo ústecké asistenční centrum přes 10 000 uprchlíků z Ukrajiny

4. duben 2022 13:32

Od začátku války na Ukrajině prošlo asistenčním centem pro uprchlíky v Ústí nad Labem víc než 10 400 lidí. Informovali o tom krajští hasiči.

Centrum pro běžence v budově bývalého ústeckého rektorátu začalo fungovat před měsícem a lidé si tam vyřídí všechny nutné dokumenty pro život v Česku.

„Jsou dny, kdy tu nikdo není, a pak najednou přijede plný autobus dětí a maminek,“ vysvětluje Petra Baborová z Dobrovolnického centra Slunečnice s tím, že mezi uprchlíky byla o víkendu i maminka s pětidenním miminkem, které se narodilo v krytu.

Společně s kolegyněmi nabízí příchozím v asistenčním centru základní občerstvení. Zájem je hlavně o jídlo pro děti. „Zájem je tady o ty přesnídávky, o kapsičky do ruky. Dospělí pak si rádi dají kávu, protože se po té cestě potřebují vzpamatovat,“ dodává Baborová.

Podle mluvčího krajských hasičů Lukáše Marvana prošlo během měsíce asistenčním místem pro lidi z válkou zasažené Ukrajiny víc než 10 400 uprchlíků. Víc než 2000 pak hasiči zajistili ubytování.

Ústecký kraj chystá pro uprchlíky výstavbu montovaných domků

Právě umístění uprchlíků do trvalejšího bydlení by měla tento týden řešit vláda. Například ústecký hejtman Jan Schiller z hnutí ANO se totiž obává omezení ubytování uprchlíků v některých hotelech a penzionech, které budou chtít volné kapacity využít pro sezónu.

Kraj proto chystá výstavbu montovaných domků například v zóně Triangle.

„Jde o 15 montovaných domů, které by tam mohly do 21 dnů stát. Máme tam na to prostor, napojení na sítě, všechno. Řešili jsme i napojení na infrastrukturu – na školy, na školky. To by tam také bylo zajištěné. Mělo by to být asi pro 180 lidí,“ dodává Schiller.

Podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše z Pirátů by měl dotace na rychlé rekonstrukce nebo montované ubytování pokrýt převážně stát.

„Navrhovali jsme 90 procent ku 10 s tím, že těch 90 procent by poskytl státní rozpočet. Od ministra financí Zbyňka Stanjury mám přislíbeno, že v momentě, kdy dáme ten odhadovaný součet, tak se budeme bavit, kolik v té první fázi bude na to financování pokryto,“ uvedl Bartoš.

O dotacích na budování ubytování obcích, městech a krajích by měla vláda jednat tuto středu.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související