Hasiči v Ústeckém kraji mají ještě přes 300 míst, kam mohou ubytovat válečné uprchlíky z Ukrajiny

29. březen 2022 14:51

Počet nově příchozích běženců do Ústeckého kraje se postupně snižuje. Od začátku války na Ukrajině jich prošlo ústeckým asistenčním centrem už přes devět tisíc. Hasiči sehnali bydlení pro téměř 1800 uprchlíků. Záložní ubytování v tělocvičnách zatím potřeba nebylo.

Hasiči v Ústeckém kraji evidují k 29. březnu na 340 volných míst pro ubytování lidí z Ukrajiny. Podle ředitele krajských hasičů Romana Vyskočila pomohlo s navýšením volných míst vládní rozhodnutí o kompenzacích za ubytování lidí z Ukrajiny.

Kompenzace za ubytování běženců řeší nově krajské call centrum na telefonu 475 657 817. Během prvního dne provozu se na něj obrátilo zhruba 40 lidí.

„Může tam zavolat kdokoliv, kdo by potřeboval poskytnout nějaké informace v souvislosti s ubytováním uprchlíků z Ukrajiny, respektive s finančními kompenzacemi, které s tímto ubytováním souvisejí,“ říká mluvčí kraje Martin Volf.

Kvůli dostatečné kapacitě vhodného ubytování zatím hasiči nemuseli otevřít ani tělocvičnu u univerzitních kolejí v Ústí nad Labem. Tam mají připravená pro uprchlíky polní lehátka.

Jak vysvětluje ředitel krajských hasičů Roman Vyskočil, počet nově příchozích lidí z Ukrajiny se postupně snižuje. „V současné době je ten denní příchod kolem zhruba 200 osob,“ upřesnil.

Pro seniory, kteří potřebují zvláštní péči, je připravené místo v Milešově

Z auta vystupující senior (ilustrační foto)

Ústecký kraj také řeší ubytování seniorů z Ukrajiny, kteří potřebují zvláštní péči. Do Česka by jich mělo dorazit na 260. V Ústeckém kraji by pak mělo být asi 30 z nich, a to v domově pro seniory se zvláštním režimem v Milešově na Litoměřicku. Jeho provoz chce přitom kraj v závěru příštího roku ukončit.

„Milešov stále funguje, opuštění je naplánováno až do 31. prosince 2023. Aktuálně tam máme stále našich 49 klientů. Nicméně ty opouštěné prostory jsou připravené právě tady pro tyhle potřeby,“ doplnila vedoucí krajského odboru sociálních věcí Petra Lafková.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související