Středověká usedlost Na lisu na Podřipsku se stala po rekonstrukci centrem setkávání všeho druhu

1. červen 2022

Dům Na Lisu pochází z roku 1608. Dříve se v něm nacházel dubový lis na víno. Stojí na samotě na pravém břehu Labe pod bývalými vinicemi. Magický dům je od pradávna místem setkávání, oslav a veselic. V posledních letech ale chátral a byl terčem vandalů.

Ještě v 50. letech minulého století zde bývala hospoda s tanečním sálem. Provozovatelem byl jistý pan Vališ, který kromě hospody provozoval i přívoz, aby si tak zajistil návštěvnost hostů z vesnic na protějším břehu Labe.

Část jeho klientely tvořili také voraři, kteří již zdálky volali „Vališi! Pívo!“. A pan Vališ vybíhal s bandaskou k řece a přelíval projíždějícím vorařům pivo do jejich vlastních nádob.

Dům Na Lisu měl své obyvatele až do začátku 21. století. V té době už ale veřejnosti nesloužil a byl postupně opuštěn.

V letech 2021 až 2022 prošel chátrající dům citlivou rekonstrukcí, díky které se ho podařilo zachránit a znovu ho vrátit svému účelu.

„Vzhled historické budovy na úplné samotě má kouzlo, které jsme nechtěli narušit. Proto jsme domu ponechali jeho původní oprýskanou fasádu, aby bylo vidět původní zdivo z opukového kamene“, vysvětluje majitel usedlosti Na lisu Eliáš Molnár.

Jak dodává, přístup k rekonstrukci se odráží v detailech, jako jsou například na míru postavená kachlová kamna, ručně vyráběné zásuvky a vypínače Mulier, stoletá opuková dlažba ve vstupní hale nebo celkový vzhled domu se zelenými okenními rámy a dveřmi z modřínového dřeva.

Podařilo se přitom vytvořit místo, které splňuje všechny požadavky moderního slow travel pobytů v přírodě.

autor: Eva Bucharová | zdroj: http://nalisu.cz/
Spustit audio