Středověcí obchodníci, dlabání pravěkého člunu i 3000 let starý meč čekají na návštěvníky Dne archeologie v Mostě

14. říjen 2022 09:35

Oblastní muzeum a galerie v Mostě pořádá v sobotu 15. října Den archeologie. Poprvé na něm vystaví 3000 let starý meč, který nedávno objevil houbař na Chomutovsku.

Na dvoře muzea bude pokračovat i výroba pravěkého člunu, vydlabaného z jednoho kusu dubového kmene. Pracovníci muzea na něm pracují průběžně, aby ho mohli na jaře spustit na mostecké jezero.

Historik Jiří Šlajsna vysvětluje, že vnitřek člunu je možné kromě vysekávání bronzovou sekyrou i vypálit:

„Jde o takzvaný karbonizační výpal – to je tady vepředu ta hodně velká prohlubeň. My jsme tam nahrnuli žhavé uhlí, zahrnuli jsme ho vlhkými pilinami a nechali to karbonizovat. Pak se jen vypralo dřevěné uhlí. Stala se nám i malá nehoda, kdy se nám to úplně nepovedlo, takže nám lehce prohořel bok.“

Při karbonizačním vypalování je nutné rozžhavené kousky uhlí zahrnout vlhkými pilinami, výpal pak trvá pět až šest hodin. Pokračovat v této technice budou moci i návštěvníci sobotního Dne archeologie.

Den archeologie letos ovládnou pravěcí a středověcí kupci

„Bude se zkoušet jak technika výpalu, tak technika opracování pomocí bronzu. Nepůjde ale jen o člun. Den archeologie má letos podtitul Kupci a obchodníci, takže bude věnován hlavně obchodu v pravěku a raném středověku. Návštěvníci se budou moci setkat s římským kupce, keltským kupcem, s Germány. Budou tady i středověcí obchodníci a lidé si budou moci některé středověké zboží i zakoupit,“ zve návštěvníky historik Šlajsna.

Muzeum se podle ředitele Michala Soukupa poprvé pochlubí i 3000 let starým mečem, který nedávno našel houbař v lese nad Jirkovem.

„Jde o meč dlouhý přes 80 centimetrů z mladší doby bronzové, který je starý přes 3000 let. V rámci regionu je to jeden z těch špičkových, prestižních archeologických nálezů v naší sbírce,“ dodává Soukup.

Den archeologie v mosteckém Oblastním muzeu a galerii začne v sobotu 15. října v poledne a potrvá do 18 hodin.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související