Středisko sociální pomoci v Mostě hledá dobrovolníky. Přestože jich eviduje desítky, je jich stále málo

13. březen 2017

Dobrovolníky, kteří by se starali o kojence, ale třeba také o seniory, hledá Středisko sociální pomoci při Českobratrské církvi evangelické v Mostě. I když eviduje zhruba sedm desítek dobrovolníků, často z řad studentů, ještě jich dost potřebuje. Například do klubu národnostních menšin nebo do azylových domů.

„Myslím si, že pomáhat nějakým způsobem je můj cíl. Málo lidí si uvědomuje, že v takové situaci se může ocitnout každý. Určitě jsem viděla špatné věci v životě a chci následovat nějakou dobrou cestu,“ shrnuje svůj postoj 18letá dobrovolnice Alena Bozděchová, která chodí pomáhat do domova pro seniory v Mostě.

Dobrovolníci najdou uplatnění v mnoha oblastech. „Máme široké spektrum lidí, o které naši dobrovolníci pečují. Je to od kojenců až po umírající. Mezi tím jsou lidé postižení, ať už mentálně nebo fyzicky, staráme se i o drogově závislé,“ vypočítává Květuše Hradecká ze Střediska sociální pomoci v Mostě.

Přestože mostecké Středisko sociální pomoci disponuje více než 70 dobrovolníky, je jich stále málo. „Je jich málo, protože přibíráme další neziskové i jiné organizace, které se klientům věnují,“ vysvětluje Hradecká.

Mezi ty nejnovější patří například azylový dům pro muže. Dobrovolníkem se může stát kdokoliv od 15 let. V některých oblastech pomoci je ale nutná plnoletost. Důležitý je čistý trestní rejstřík a chuť pomáhat.

„Všichni dobrovolníci musí projít výcvikem, než začnou působit v některé té organizaci. Musíme se poznat, pro co se kdo hodí. Někdo třeba přijde s tím, že chce pracovat s kojenci a už při tom výcviku přijde na to, že se třeba hodí jinam. Co se nám stal takový největší obrat, přišla paní, že chce pracovat v kojeneckém ústavu a když už jsme měli smlouvu a vše připravené, tak se rozhodla a šla k umírajícím do hospice,“ dodává Květuše Hradecká.

Po odpracování určitého počtu hodin, získá každý dobrovolník osvědčení o dobrovolnické činnosti.

autor: Jan Beneš
Spustit audio