Strážníci v Chomutově testují nové vozidlo s kamerami, které hlásí vozidla s nezaplaceným parkováním

29. listopad 2023 13:41

Speciální vozidlo s kamerami testuje městská policie v Chomutově. Město vůz i s vybavením koupilo za 1,3 milionu korun. Teď strážníci v terénu zkoušejí software dodaný na míru podle mapových podkladů a dopravních značek. Podle strážníků už má vůz mezi Chomutovany i přezdívku, říkají mu Lucie – postrach ulice. Se známým filmem pro děti to ale nemá nic společného.

„Kamery ve vozidle snímají registrační značky automobilů a vyhodnocují, jestli ten který vůz má, nebo nemá zaplacené parkování. Ve chvíli, kdy skončí zkušební provoz vozidla, nám automobily bez zaplaceného parkování zadá do našeho systému a jeho obsluha pak ověří správnost registrační značky, kterou to vozidlo přečetlo. Naše vozidlo projede tím místem vždy dvakrát, aby měli ti lidé možnost, kteří třeba právě zaparkovali, čas zaplatit parkovné – protože to chvilku trvá,“ vysvětluje strážník Tomáš Piskáček.

Městská policie v Chomutově si vůz pořídila proto, aby snížila počet strážníků, kteří ve městě řeší nezaplacené parkování.

Díky nové technice budou mít strážníci víc času na řešení dalších přestupků

„Pro nás je to obrovský přínos k efektivnosti. Obsluha takového vozidla nezabere tolik času – strážníci tak mají víc času, třeba na takzvané dočišťování dopravy, to znamená řešení případů zákazů stání, zastavení, stání na chodnících, trávě a podobně,“ říká její ředitel Tomáš Douda.

Zkušební provoz by měl trvat zhruba půl roku. „S ostrým provozem chceme začít, až si budeme definitivně jisti, že tam nejsou nesrovnalosti, způsobené softwarem a kamerovým systémem. Dnes můžete se strážníkem licitovat na místě, to už pak nebude možné,“ dodává Douda.

Kromě platby za parkování bude vozidlo schopné rozpoznat i dopravní značky a podle nich vyhodnocovat přestupky – například zakázané parkování.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související