Štola

Pracná, nákladná, ale výborná!

Ingredience
  • 2 hrnky hladké mouky
  • půl hrnku cukru
  • 250 g másla
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce rumu
  • 1 hrnek pokrájených ořechů různého druhu (vlašské, lískové, mandle, kešu...)
  • 1 hrnek – i více sušeného ovoce (meruňky, datle, fíky, rozinky, brusinky...)
  • citronová kůra
  • trochu soli
  • špetka muškátového oříšku
  • na kvásek – asi 85 ml vlažného mléka, 30 g droždí, lžíce cukru, lžíce mouky
  • na obalení – 1 hrnek cukru moučky
  • marcipán

Postup:

  1. Necháme vzejít kvásek.
  2. Do mísy prosejeme hrnek hladké mouky, přidáme cukr, pokrájené sušené ovoce a ořechy, strouhaný muškátový oříšek, citronovou kůru a asi půl lžičky soli. Pak přidáme ještě 200 g měkkého másla, které jsme předem utřeli s rumem a žloutkem a kváskem zaděláme těsto.
  3. Mícháme vařečkou a pak postupně přisypáváme druhý hrnek mouky, propracujeme rukama do hladkého těsta a v teple necháme hodinu kynout.
  4. Vykynuté těsto rozdělíme na 3 nebo 4 díly, vyválíme obdélníkové placky, kratší strany přeložíme ke středu, položíme váleček z marcipánu a delší strany přeložíme třetinou přes sebe a uprostřed hranou dlaně naznačíme rýhu. Na pečicím papíru na plechu necháme ještě aspoň čtvrt hodiny kynout. Pečeme ve středně vyhřáté troubě (165-170 stupňů) asi 45-50 minut.
  5. Ještě za horka potíráme 50 g rozpuštěného másla, aby se postupně všechno vsáklo, poté vše bohatě sypeme cukrem moučkou. Poslední vrstva už by měla zůstat suchá. Necháme vychladnout a odležet.

Související

  • Drážďanská štola

    Štola je tradiční německé vánoční pečivo. Jde o takřka dokonalý kříženec vánočního cukroví a vánočky.

  • Tvarohová štóla

    Suroviny: 150g kandované pomerančové kůry, 100g mandlí, 2 balíčky vanilkového cukru, 2 vejce, 250g tvarohu, 1 kypřící prášek do pečiva, 50g rozinek, 150g cukru, 500...