Stavba nového pavilonu akutního příjmu v nemocnici v Děčíně omezuje práci zdravotníků

20. leden 2023 10:10

Zdravotníky i pacienty v nemocnici v Děčíně čeká těžký rok. Stavba pavilonu urgentního příjmu je v plném proudu, napojení staré budovy s novou přístavbou ale přináší velká omezení. Naplánované operace teď děčínští chirurgové provádějí buď v Litoměřicích, nebo v Rumburku – pacienti za nimi musejí do těchto nemocnic dojíždět.

Lidé teď například musí kvůli rentgenovým snímkům v děčínské nemocnici vyšlápnout slušný kopec. Rentgenologie se totiž kvůli výstavbě pavilonu emergency musela spolu s dalšími odděleními dočasně přestěhovat do náhradních prostor.

„Přestěhovali jsme šest oddělení – porodnici, porodní sál, novorozence, ORL, oční oddělení, chirurgické oddělení,“ vypočítává ředitel nemocnice Michal Hanauer a dodává: „Celá ta operace toho stěhování skončí někdy kolem 15. února.“

Chirurgické týmy teď jezdí operovat do Litoměřic a Rumburku. „Tady se vyšetří a rozhodne se, jestli potřebují hospitalizaci nebo akutní operativu – tu odpoledne zajistíme tady. Co se týče plánovaných operací, tak složitější se dělají v Litoměřicích, jednodušší v Rumburku. Každý den jede plný sesterský personál do Litoměřic, do Rumburku vyjíždí jen operační skupina,“ vysvětluje primář chirurgie Jan Rejholec.

Vypomáhá i mobilní CT

Kvůli stěhování rentgenologie teď navíc v Děčíně vypomáhá mobilní CT, kontejner s přístrojem stojí před budovou interny. „Co je na tom unikátní, že se používá v mírových podmínkách v civilní nemocnici. Většinou jsou tyhle mobilní CT nasazované v nějakých válečných konfliktech nebo živelních pohromách,“ dodává Hanauer.

Nový pavilon urgentního příjmu, kde budou operační sály, centrální sterilizace a jednotky intenzivní péče, bude stát víc než 700 milionů korun. Hotový by měl být v polovině prosince letošního roku.

Spustit audio

Související