Státní fond dopravní infrastruktury letos investuje do dopravy v Ústeckém kraji přes 430 milionu korun

29. srpen 2023 11:15

Ústecký kraj pro letošní rok získá ze Státního fondu dopravní infrastruktury 430 milionů korun. Peníze jdou na opravy silnic II. a III. třídy v celém regionu. Vedle toho platí hejtmanství některé opravy z vlastního rozpočtu. Peníze z fondu dopravní infrastruktury ale jdou také na další výstavbu v regionu.

Například Ředitelství silnic a dálnic aktuálně pracuje na dokončení šestikilometrového úseku dálnice D7 u Loun. Dosud se tam v obou směrech jezdí v jednom pruhu původní silnice. Práce na obchvatu Loun začaly v roce 2020 a hotovo by mělo být v září.

Vedle toho pracují dělníci i na úseku dálnice D7 kolem Chlumčan na Lounsku. Tam mají práce skončit příští rok. Podle dat ŘSD vyjdou obě stavby na téměř 2,75 miliardy korun.

Na opravy silnic II. a III. tříd jde o desítky milionů korun víc než loni

Vedle financování těchto staveb jdou peníze z fondu i na opravy silnic II. a III. třídy. Ústecký kraj letos od státu dostal na jejich opravy 430 milionů korun, tedy o 66 milionů korun víc než v minulém roce. Vyplývá to z databáze rozpočtů Státního fondu dopravní infrastruktury.

Jak doplnila krajská mluvčí Magdalena Fraňková, Ústecký kraj k tomu ze svého přidá 375 milionů korun. Radní také rozhodli o převodu 20 milionů korun, které nebyly z rozpočtu určeného na opravy silnic vyčerpané v loňském roce. Celkově tak má Správa a údržba silnic Ústeckého kraje na letošní rok k dispozici 825 milionů korun.

Silničáři opravují také mosty a opěrné zdi

Vedle oprav asfaltů a tedy povrchů vozovek pracuje Správa a údržba silnic Ústeckého kraje v současnosti také na rekonstrukci mostů nebo opěrných zdí. Jak informoval Marek Macho z krajské správy silnic, například na konci září by po půl roce měla skončit rekonstrukce mostu ve Strádově na Ústecku a o měsíc později v Milešově na Litoměřicku.

Během pár týdnů silničáři také zahájí například rekonstrukci opěrné zdi ve Vilémově na Šluknovsku. Podle odhadů vyjde tato oprava na 11,5 milionu korun.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související