Stanislav Eichler - hejtman

Ve čtvrtek 16. dubna byl hostem v našem vysílání pan Stanislav Eichler - hejtman Libereckého kraje a povídání se točilo kolem dění na Liberecku. V příloze najdete audiozáznam i přepis rozhovoru.

0:00
/
0:00

Eva Bucharová, moderátorka: S dopoledním Hostem Českého rozhlasu Sever si bude povídat moje kolegyně Jarmila Pešlová. Takže já se pozdravím nejdříve s ní. Přeju ti hezký den, Jarmilo.

Jarmila Pešlová, redaktorka: Hezké dopoledne, Evo.

Eva Bucharová, moderátorka: Tak a teď už nám řekni, koho sis pozvala dnes na návštěvu?

Jarmila Pešlová, redaktorka: Tak já tu tentokrát budu mít velmi vzácného hosta. Bude tu hejtman Libereckého kraje, pan Stanislav Eichler.

Eva Bucharová, moderátorka: No a už jste se domluvili, o čem konkrétně budete mluvit?

Jarmila Pešlová, redaktorka: Tak samozřejmě o všech možných aktuálních věcech, třeba například o rychlostní silnici R35, o Ještědu, ale také se trošku dotkneme té osobní otázky, protože pan hejtman je relativně nový. Já jsem to spočítala, že ve své funkci je 104 dní, takže na pocity, co se podařilo, nepodařilo.

Eva Bucharová, moderátorka: Dobře, takže Jarmila je dobře připravená na pana Eichlera, no a já budu taky pozorně poslouchat, protože jsem taky zvědavá a vám ostatním přeju dobrý poslech.

Jarmila Pešlová, redaktorka: I já přeju dobrý poslech. Deset hodin a 16 minut, posloucháte Český rozhlas a tak jako každý všední den touto dobou, i tentokrát je u nás ve studiu host a tentokrát je to hejtman Libereckého kraje, pan Stanislav Eichler. Dobrý den.

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje: Dobrý den a krásné slunečné ..., krásný slunečný den všem posluchačům Českého rozhlasu Sever.

Jarmila Pešlová, redaktorka: Tak, vy jste hejtmanem od 1. prosince fakticky. My jsme se teď domluvili, že jsem vám vlastně pár dní ubrala, je to už 135 dní, a předtím jste pracoval ve finančním oboru. Jak moc se váš život změnil? Musel jste něco obětovat?

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje: Tak samozřejmě. Především tato pozice hejtmana Libereckého kraje, který zastupuje Liberecký kraj navenek, je velmi časově náročná. Nejsou to jenom oficiální jednání, ale je to také spousta společenských akcí, kterých se musím zúčastňovat a jak jsem řekl, největší změna je právě v tom časovém stresu, v nedostatku času. Takže u mně konkrétně se to projevilo tak, že jsem samozřejmě daleko méně doma a mám daleko méně času na své koníčky.

Jarmila Pešlová, redaktorka: A co tomu říká vaše rodina? Jak to snáší?

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje: Tak já mám trošku možná výhodu, že už mám dva dospělé syny, tomu staršímu je 23 roků a končí studia na Technické univerzitě v Liberci a tomu mladšímu je 18 roků a studuje na Obchodní akademii v Liberci a jsou velmi samostatní. Ale samozřejmě, že ten čas, o který je obírám, asi chybí a vzhledem k tomu, že bydlím v Českém Dubu, kde mám postavený rodinný domek, tak musím říci, že v poslední době chátrá i zahrada a okolí rodinného domku, protože na to prostě nemám čas.

Jarmila Pešlová, redaktorka: Potřeboval byste zahradníka. No a vy jste říkal, že máte spoustu společenských povinností. Má teď vaše žena v souvislosti s vaší funkcí více společenských povinností?

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje: Tak samozřejmě v případě, že mne doprovází, tak, tak určitě, ale moje manželka učí na Speciální základní škole v Liberci v Orlí ulici a tam si myslím, že se nijak nedotýká moje současná funkce její profese a její práce.

Jarmila Pešlová, redaktorka: Říká můj dnešní host, hejtman Libereckého kraje, pan Stanislav Eichler, no a po písničce si budeme povídat právě o tom, co trápí nebo netrápí Liberecký kraj.

Jarmila Pešlová, redaktorka: Na Českém rozhlase Sever dozpíval Janek Ledecký a slovo má teď můj dnešní host, tím je hejtman Libereckého kraje, pan Stanislav Eichler. Já už jsem tu zmiňovala, že jste vlastně pracoval ve finanční oblasti, tak vás se asi můžu zeptat, vy jste na to odborník, jaký podle vás bude mít dopad, nebo má dopad finanční krize na Liberecký kraj, na jeho rozpočet, na obyvatele?

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje: No, tak samozřejmě musíme vnímat dopad krize ve dvou rovinách. Ta první rovina se nám již projevila a to v navýšené nezaměstnanosti, která dramaticky stoupá k 10ti % v rámci celého Libereckého kraje a máme okresy, kde už tuto hranici překročila, například Českolipsko, kde díky liknavosti vlády byly nechány vyhaslé pece ve sklárnách a na ulici skončilo víc jak 1700 sklářů, takže ta první, ten první dopad tedy je ve zvýšené nezaměstnanosti, no a samozřejmě ten druhý dopad, ten se projeví tedy na příjmové stránce kraje v následujících obdobích právě snížením příjmů, protože když firmy jsou zavřené a neprodukují a nevykazují zisk, tak nemají ani z čeho platit daně a daňového rozpočtu nebo příjmu tedy z daní do rozpočtu Libereckého kraje se to tedy dotkne nejvíce v roce 2010, protože ty, ty daně nabíhají jakoby s ročním zpožděním.

Jarmila Pešlová, redaktorka: A troufnete si odhadnout na základě té nezaměstnanosti, kolik tak, o kolik tak by mohly být menší příjmy kraje?

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje: To se asi v této fázi těžko, těžko odhaduje, protože, jak jsem řekl, příjmy budou určitě nižší, ale budou, bude záležet na hospodářském výsledku a na daňových příjmech za rok 2009. Z těch budou potom týct teda peníze do rozpočtu 2010 a dneska máme za sebou teprve první čtvrtletí a ty odhady by byly velmi, velmi hrubé a já bych nerad předjímal.

Jarmila Pešlová, redaktorka: Takže asi se bude dost těžko sestavovat rozpočet na příští rok. Ještě jste mluvil o té nezaměstnanosti. Může třeba Liberecký kraj udělat něco pro zmírnění té nezaměstnanosti?

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje: Tak určitě může, a já si myslím, že v současné době už, už dělá a přijal několik opatření k tomu, aby, aby eliminoval teda nárůst nezaměstnanosti. Je potřeba říci, že tím nejdražším, co pro nás může být, je nezaměstnaný, který je doma. Čili my jsme v komunikaci s krajský úřadem práce, kdy spolupracujeme na rekvalifikačních kurzech, snažíme se podporovat i veřejně prospěšné práce, tak aby ti lidé skutečně měli alespoň nějakou práci, protože, jak jsem řekl, nezaměstnaný, který je doma a nemá vůbec žádnou práci, tak je pro nás pro všechny nejdražší. No a potom je to samozřejmě otázka i toho, jestli se podaří nějaké zakázky pro Liberecký kraj a pro libereckou podnikatelskou sféru přivést třeba i z družebních oblastí, ať už je to švýcarský Sankt Gallen, kde se pracuje na některých projektech, nebo příhraniční spolupráce regionu Nisa, Německo-Polsko-Česká republika a podobně. Takže já si myslím, že v současné době to, co může ten kraj dělat, tak na těch projektech pracuje. Pravdou je, že máme ty možnosti omezené.

Jarmila Pešlová, redaktorka: Hm a ještě jsem se chtěla zeptat, můžete mi ve stručnosti říct horké téma - poplatky? Jak to vypadá v Libereckém kraji? Protože slyšíme, že na Moravě, ve Středočeském kraji se ohrazují soukromá zařízení a někde už se nedá udělat to, že by kraj zaplatil poplatek. Tady pořád platí to, že v krajských zařízeních může občan poprosit o darování?

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje: Ano, je to tak a je potřeba říci, že Liberecký kraj má dvě nemocnice krajské, to znamená Krajskou nemocnici v Liberci a Krajskou nemocnici v České Lípě a dvě lékárny, jejichž zřizovatelem je Liberecký kraj a ten systém těch darovacích smluv je nastaven podle mého názoru jako jeden z nejlepších v České republice a já jsem byl propagátorem toho, aby ten postup byl jednotný a zatím podle výsledku expertů všichni říkají, že, co se týká Libereckého kraje, tak ten výběr je nejméně problematický - netvoří se v lékárnách žádné fronty a žádné větší komplikace jsme nezaznamenali.

Jarmila Pešlová, redaktorka: Takže žádné soukromé zařízení třeba se neobrátilo na soud?

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje: Já neumím předjímat. Opět je to možné, že ano, ale ...

Jarmila Pešlová, redaktorka: Zatím?

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje: ... pak nemám tu informaci, a to je samozřejmě jejich právo.

Jarmila Pešlová, redaktorka: Hostem Českého rozhlasu Sever je dnes hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler.

Jarmila Pešlová, redaktorka: Posloucháte Český rozhlas Sever a tentokrát je tu se mnou hejtman Libereckého kraje, pan Stanislav Eichler. A řeč bude o dopravě, protože stále se řeší rychlostní silnice E35, kudy by měla vést. Jsou tři varianty. Liberecký kraj prý se nepřiklání k žádné. Co vy, pane hejtmane?

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje: Já bych to chtěl trochu opravit, že Liberecký kraj se nepřiklání k žádné - Liberecký kraj se přikloní k té variantě, která bude nejefektivnější a nejpřijatelnější pro všechny obyvatele, kterých se tato stavba potencionálně dotkne.

Jarmila Pešlová, redaktorka: A myslíte si, že se to dá jednoznačně určit? Protože, pokud vím, tak odborníci se v dalších studiích, jak přiklonili k té variantě přes Český ráj, tam zase někteří ekologičtí aktivisté jsou proti. Dá se to určit, která je nepřijatelnější?

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje: Ne, já si myslím, že v tento okamžik se to určit, určit nedá. Každá z těch variant má své plusy a své minusy. Tak jak jsme predikovali již před volbami, tak naším zájmem je, aby takovéto projekty a takováto zásadní rozhodnutí, která by měl kraj přijmout, vzešla z komunikace s přímo dotčenými samosprávami měst a obcí, kterých by se tedy tato stavba dotknula, nejenom samospráv města a obcí, ale dalších dotčených organizací, ať už to jsou lesy, ať to jsou ochranáři přírody a další, další instituce, potažmo i se samotnými občany, a teprve po takovéto rozpravě chceme dojít k nějakému přijatelnému konsensu, než řekneme konečnou variantu, kterou budeme podporovat.

Jarmila Pešlová, redaktorka: A co když třeba skutečně v těch obcích, ať se to týká varianty přes Český ráj nebo přes Semilsko, budou lidé proti? Co se pak stane?

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje: A tak my si nemůžeme myslet, že bude varianta z těchto tří, které jste tady jmenovala, která bude vyhovovat 100 % obyvatel. Tak to prostě není! Ale my půjdeme tou variantou, která bude pro většinu těch obyvatel nejpřijatelnější. Jinými slovy, která získá nejvíce bodů, nejvíce, nejvíce podpory u těch zmíněných organizací, které jsem tady jmenoval.

Jarmila Pešlová, redaktorka: A stále jsou ve hře všechny tři varianty, nebo dá se už třeba teď říci, že ta mladoboleslavská příliš neřeší dopravu Libereckého kraje, že jakoby jsou upřednostňovány ty další dvě?

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje: A tak, to jsou, to jsou samozřejmě názory lidí, které někdy řekli a mají k tomu asi svůj důvod. Já se domnívám, že v současné době jsou ve hře všechny tři varianty. Pravdou je to, že ta jižní varianta, která jde Středočeským krajem, tak ta není v kompetenci Libereckého kraje. My jsme vyvolali jednání se zástupci Středočeského kraje a podle jejich vyjádření není prioritou tato silnice, protože oni mají prioritu ve výstavbě dálnice D3, obchvatu hlavního města Prahy, to je pro ně priorita, a proto se více hovoří o variantě střední přes Český ráj a o variantě severní, která tedy by napojila, napojila Semilsko. Je také potřeba říct, že ta jižní varianta by až tolik neřešila problém té hustoty dopravy po stávající dvouproudé silnici z Turnova na Jičín, protože ta zajížďka pro ta, pro ta vozidla přes střední Čechy by byla natolik dlouhá, že by se jim nevyplatil a já se obávám, že by se v podstatě v těch dotčených obcích nic nezměnilo a ten provoz by tam byl stejně hustý.

Jarmila Pešlová, redaktorka: Prostě lidé by jezdili po staré. Já si pamatuju, že už se hodně dlouho vybírá, která varianta to bude, už to řešilo předchozí zastupitelstvo. Pane hejtmane, máte nějakou představu, když by se teď tedy v dohledné době vybralo, kdy vlastně by se ta silnice začala stavět, ať už je to, která varianta chce, a kdy by mohla být hotová?

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje: Tak tato rozprava není o tom, kdy se začne stavět a kdy bude hotová. To je potřeba nejprve říci. Tady je potřeba říci, že se zatím jedná o studii proveditelnosti R35 a na té závisí samozřejmě i územní plán Libereckého kraje. Ta otázka vaše by směrovala spíš na ministerstvo dopravy, protože pochopitelně takováto rychlostní komunikace je v jejich kompetenci. Ministerstvo dopravy případnou výstavbu bude i financovat. Takže ta otázka by skutečně byla na ministerstvo dopravy, nikoli na Liberecký kraj.

Jarmila Pešlová, redaktorka: Takže, až tady bude pan ministr dopravy, teď ještě nevíme, kdo to bude, tak se určitě zeptám. Povídám si s hejtmanem Libereckého kraje Stanislavem Eichlerem, no a po písničce bude řeč o Ještědu.

Jarmila Pešlová, redaktorka: Hostem Českého rozhlasu Sever je dnes hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler a teď si budeme povídat o Ještědu, protože, pokud vím, tak Liberecký kraj měl v záměru koupit Ještěd. V jaké je to fázi? Trvá ten záměr? Postoupilo se někam? Bude se Ještěd kupovat?

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje: Tak na tuto otázku je těžká odpověď. My na ni samozřejmě odpověď hledáme a jednáme intenzivně s majiteli současnými, což jsou České Radiokomunikace a je to v takové fázi, že co se týká koupě Ještědu, to je to nejmenší, co bychom mohli udělat, protože i v rozpočtu Libereckého kraje peníze na koupi Ještědu jsou, ale ...

Jarmila Pešlová, redaktorka: Kolik, kolik by to stálo?

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje: Ta částka je kolem 90ti milionů korun. S tou částkou se počítalo, počítalo s ní i minulé vedení. S čím minulé vedení nepočítalo a s čím nepočítal asi nikdo, kolik peněz bude vyžadovat rekonstrukce horského hotelu Ještěd a kde hlavně ty peníze vzít. Takže s tím se, ...

Jarmila Pešlová, redaktorka: A to už se ví, kolik by to bylo?

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje: ... s tím se nikdo ... ta částka by převýšila kupní cenu. A o tom se už příliš nehovoří. Samozřejmě Ještěd je tak významnou památkou, že je potřeba udělat vše pro její záchranu. Připomeňme, že architekt, pan Karel Hubáček získal za Ještěd Perretovu cenu za architekturu, což je velmi významné ocenění a naším, naší snahou je a nadále i bude zapsat Ještěd na seznam památek UNESCO. To musí samozřejmě splňovat nějaké, nějaké podmínky. Ale dostaňme se tedy k té samotné koupi. Samotná koupě skutečně nic neřeší, pokud nemáme peníze na rekonstrukci, na opravu, na údržbu, kterou tato stavba nezbytně potřebuje a jak jsem řekl, by převýšila, ty náklady by převýšily kupní cenu. Těch variant je několik, hovořili jsme s majiteli i o možném dlouhodobém pronájmu na 25, 30 let například, čímž by se otevřela cesta právě k penězům na rekonstrukci, protože by šly čerpat z evropských fondů. Takže to je jedna z cest, ale v současné době jednáme, další jednání bude začátkem května, kdy my prověřujeme právě možnost čerpání prostředků při pronájmu, v jaké výši, jaká by byla spoluúčast a ekonomicky to dáváme dohromady, protože, jak jsme tady řekli asi před čtvrt hodinou, my očekáváme dramatický pokles příjmu z výnosu daňových v příštím roce a já se obávám, že bychom ty peníze z kraje, z krajského rozpočtu na rekonstrukci obětovat nemohli.

Jarmila Pešlová, redaktorka: Tak, čili když to shrnu, tak kraj chce v uvozovkách "zachránit" Ještěd, ale neví se, jestli pronajmout, koupit a jak postupovat dál?

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje: Tak v současné době to je v té fázi, že to právě řešíme, jestli pronájem nebo koupě, za kolik, za jakých podmínek, protože při koupi samozřejmě podmínka Českých Radiokomunikací je tam i ve věcných břemenech, které se nám příliš nelíbí a podobně, což by ten pronájem v podstatě umožňoval. A co je důležité, my chceme udělat takovou variantu, která nám umožní čerpat fondy.

Jarmila Pešlová, redaktorka: Tak a ještě jsem se chtěla zeptat na jednu otázku, a to je plnohodnotná krajská policie v Liberci. Já vím, že vy jste se angažoval v této otázce, tak mi řekněte, jak to vypadá a co, co by to změnilo, nebo jaké by to bylo pro nás plus, kdybychom tu měli plnohodnotné krajské ředitelství?

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje: Ano, máte, máte pravdu. Je potřeba nejdříve říci, že v současné době ředitelství krajské policie má sídlo v Ústí nad Labem a tady v Liberci je pouze, pouze pobočka, čili není tady plnohodnotné ředitelství, takže některé operace se musejí provádět v Ústí a i občané musí jezdit na krajské ředitelství do Ústí. To znamená, že by ta dostupnost této instituce se daleko zjednodušila pro obyvatele Libereckého kraje. Co se týká jeho zřízení, tak zákon říká, že ve všech krajích musí být zřízeny plnohodnotné krajské policie k 1. 12. 2012 ..., pardon, k 1. 1. 2012, což je pro nás čas nepřiměřeně dlouhý a moji snahou bylo, abych dosáhl co nejrychlejšího zřízení této instituce v Libereckém kraji. No a po složitých jednáních na úrovni jednak krajského ředitelství, ale i na úrovni policejního prezidenta i na úrovni pana ministra vnitra se mi podařilo vyjednat termín k 1. 1. 2010 a já to považuji za velký úspěch a jsem rád, že jsem dostal příslib tohoto datumu a tím pádem budou moci občané využívat ve velmi krátké době této instituce.

Jarmila Pešlová, redaktorka: Tak to je dobrá zpráva na závěr našeho povídání. Mým dnešním hostem je hejtman Libereckého kraje, pan Stanislav Eichler. Tak na závěr mi dovolte jednu osobní otázku. Už víte, kam pojedete na dovolenou?

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje: Tak já jsem o dovolené ještě vůbec, vůbec neuvažoval, protože neznám ani ten termín, kdy bych zatím mohl jet, ale pokud bych si mohl vybrat, a mojí oblíbenou destinací letní dovolené je Chorvatsko.

Jarmila Pešlová, redaktorka: Tak já vám přeju, ať se vám to povede a děkuju za váš čas, děkuju, že jste přišel do studia Českého rozhlasu Sever, no a od mikrofonu se loučím také já, tedy Jarmila Pešlová. Hezký den.

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje: Hezký den a na shledanou.

Spustit audio